Споровете около сваления китайски шпионски балон продължават. САЩ откриха първите отломки Снимка: © Getty Images

Дипломатическият спор около китайския шпионски балон, който прелетя над САЩ, продължава, след като първите останки бяха извадени край бреговете на Атлантическия океан.

В понеделник Пекин обвини Вашингтон в "свръхреакция" и "безразборно използване на военна сила" при свалянето на китайския балон, като предупреди, че това може да навреди на двустранните отношения.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че отношенията между двете страни не са били отслабени след инцидента, като каза пред журналисти: "Ние ясно казахме на Китай какво ще направим. Те разбират нашата позиция. Ние няма да отстъпим."

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс посочи, че Пекин "не би трябвало да е изненадан" от американските действия, тъй като са били предупредени.

Китай обаче продължава да твърди, че самолетът е бил метеорологичен балон, който се е отклонил от курса заради силен вятър. Според изявление, публикувано на уебсайта на китайското външно министерство, зам.-министърът на външните работи Сие Фенг е подал официална жалба до посолството на САЩ във връзка с инцидента, обвинявайки Вашингтон, че реагира прекалено остро на инцидент, "причинен от форсмажорни обстоятелства".

Пентагонът съобщи, че първите парчета отломки са открити на повърхността на океана край бреговете на Южна Каролина. Работата по намирането на потъналите на морското дъно парчета продължава. Министерството на отбраната призова граждани да съобщават за всякакви фрагменти, които може да са изхвърлени на брега.

Нова информация за балона разкрива, че той е бил висок около 60 м и е носел товар с размерите на самолет, твърдят официални лица. Размерът и съставът на обекта са били фактов в решението той да не бъде първоначално свален, докато е летял над сушата.

"Представете си големи отломки, тежащи стотици, ако не и хиляди килограми, които падат от небето", каза генерал от американските ВВС Глен ВанХерк.

По думите му, американското разузнаване има информация за предишни полети на подобни обекти, но тогава не са предприемани мерки.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби съобщи, че САЩ са успели да проучат балона, докато е летял, и се надява да могат да получат ценна информация за операциите му, като извлекат от водата възможно най-много компоненти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024