"Спрете да ни убивате". Хиляди на протест в Полша след смърт заради отказан аборт Снимка: © Getty

"Спрете да ни убивате", "Искаме да раждаме, а не да умираме". "Искаме лекари, а не мисионери"...

Това гласят част от плакатите, които десетки хиляди поляци носеха в различни градове в Полша по време на масови протести в сряда вечерта. Демонстрациите са срещу строгото консервативно законодателство в страната срещу правото на аборт. Недоволството заля улиците заради смъртта на бременна жена, за която лекарите не са се погрижили и са я оставили да загине, вместо да извадят плода и да спасят живота ѝ.

Жертвата е 33-годишната Дорота. На 24 май тя умира от отравяне на кръвта в южния полски град Нови Тарг. Три дни преди това жената, бременна в 20-ата седмица, е приета в болница след изтичане на околоплодна течност. Въпреки че състоянието ѝ е продължило да се влошава, лекарите не направили нищо, за да я спасят.

Прокуратурата се е заела да разследва случая.

Дорота обаче не е първата, а поредната жена, която си отива от този свят по този начин. Демонстранти в столицата Варшава носеха и нейни снимки, и ликовете на починали преди това бременни, за които лекарите не са се погрижили, "благодарение" на приетите от консервативното правителство закони срещу абортите. В Полша прекратяването на бременност е престъпление, като ограничения има дори при констатирани тежки увреждания на плода и при риск за здравето на майката. Абортът е частично допустим при кръвосмешение и евентуално, ако бремеността е резултат от изнасилване, но това е на хартия.

Законовите промени влизат в сила през 2021 г., след като са приети от управляващата консервативна националистическа партия "Право и справедливост" и утвърдени от Конституционния съд на страната.

В Полша обаче тази година предстоят редовни парламентарни избори. Очаква се те да бъдат насрочени през октомври или ноември. В началото на юни във Варшава се състоя една от най-мащабните демонстрации срещу властта от демократичните промени през 1989 г. насам.

По данни на кметството в митинга са се включили близо 500 хил. души. Датата на протеста също не беше случайна - на 34-ата годишнина първите частично свободни избори в Полша, които на практика слагат край на комунистическото управление в страната.

Недоволството в неделя беше насочено предимно срещу управляващата партия "Право и справедливост" (PiS), която дойде на власт през 2015 г. Оттогава правителството е критикувано, че уронва независимостта на съдебната власт, погазва демократични норми и инициира кампании срещу ЛГБТК+ общността.

Тъмната страна на Полша: там, където жените нямат право на аборт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024