Сръбската опозиция иска анулиране на изборите в Белград, лидерите ѝ започват гладна стачка (обновена) Снимка: © Getty Images

Лидерите на сръбската опозиция започват гладна стачка и са готови да блокират работата на институции в следващите дни в знак на несъгласие с резултатите от предсрочните парламентарни избори в страната.

Решението си водачите на опозиционната коалиция "Сърбия против насилието" Мариника Тепич и Мирослав Алексич обявиха от сградата на избирателната комисия, докато отвън жители на Белград се събраха на протест срещу резултатите от местните избори.

Сръбска прогресивна партия (СНС) на президента Александър Вучич беше обявена за победител на общинските избори в Белград, малко след като стана първа политическа сила и на предсрочния парламентарен вот.

Протестиращи и привърженици на проевропейската коалиция "Сърбия срещу насилието" се събраха пред сградата общината и централата на избирателната комисия с искане за анулиране на общинските избори в Белград.

Те смятат, че вотът е бил фалшифициран и обвиняват управляващата партия, че незаконно е организирала цели автобуси хора от други региони, за да гласуват в столицата.

Протестиращите скандираха "крадци" пред централата на избирателната комисия, като хвърляха по сградата яйца, домати и ролки тоалетна хартия.

На извънреден брифинг председателят на избирателната комисия заяви, че физически е бил нападнат директорнът на Националния статистически институт и че комисията осъжда всякакви форми на насилие.

"Ние не искаме и не трябва да приемаме изборите в Белград, защото те са извън закона", заяви Maриника Тепич.

Според международни наблюдатели, включително германски такива и ОССЕ, изборите са проведени в "несправедливи условия" с множество сигнали за нередности.

Управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Вучич печели близо 47% от гласовете за парламента, следвана от "Сърбия срещу насилието" с 23%, според почти пълното предварително преброяване на държавната избирателна комисия.

Ако окончателните резултати потвърдят тези данни, управляващата партия ще има абсолютно мнозинство в 250-членния парламент и ще състави самостоятелно следващото правителство.

Победата ѝ на местните избори в Белград обаче ще бъде оспорвана, тъй като опозицията каза, че няма да признае резултатите и ще поиска повторно преброяване.

Вучич, който е на власт от 2012 г. насам, отхвърля обвиненията на опонентите си.

Той е катогоричен, че избори в Белград може да има само, ако се стигне до патова ситуация, в която няма мнозинство за избор на кмет.

Сръбската столица е единственият град в страната, в който кметът не се избира пряко, а с мнозинство от 56 от общо 110 общински съветници.

Засега управляващата партия има 49, а коалицията “Сърбия против насилието” - 42 места в местния парламент.

Какъв ще бъде изходът ще зависи от новия играч на политическата сцена в страната - партията "Ние - гласът от народа"., водена oт д-р Бранимир Несторович.

Освен с противоречивата фигура на лидера си партията стана известна с това, че е за "връщането на традициите", срещу правата на представителите на ЛГБТ обществото, срещу НАТО и срещу всяка "чужда политика", включително тази на Световната здравна организация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024