Срутването на "Каховка" почти пресуши основния канал за питейна вода на Крим Снимка: © Getty Images

Срутването на стената на язовира "Каховка" на 6 юни почти със сигурност е нарушило сериозно функционирането на основния източник за водоснабдяването на окупирания от Русия полуостров Крим.

Това се казва в новия брифинг на военното разузнаване на Великобритания по повод ситуацията в Украйна. Причината е, че Северокримският канал е основният източник на питейна вода за полуострова, а той се захранва от водоема "Каховка", през входен канал, който се намира на по-високо ниво от коритото на язовира.

Наводнението доведе до промяна в равнището ѝ, а това означава, че скоро водата ще спре да тече към Крим, казват от британското разузнаване

Това се вижда и от видеоклип, споделен от Антон Герашченко - съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, който показва, че каналът е практически без вода.

"Това ще ограничи наличието на прясна вода в южната Херсонска област и в северен Крим. Руските власти вероятно ще посрещнат непосредствените нужди за водоснабдяване на населението с резервоари, воден режим, пробиване на нови кладенци и доставки на бутилирана вода от Русия.

Едновременно населените места в контролираните от Русия и Украйна брегове на прелялата река Днепър се сблъскват със санитарна криза заради ограничения достъп до безопасна вода и увеличения риск от болести, пренасяни по вода", се казва в справката.

Опасността за водоснабдяването на Крим, който от 2014 г. е под контрола на Русия, беше обяснена още в първите дни на мащабното наводнение.

Северокримският канал е самотечен, като събира вода от водохранилища с определено равнище.

Когато това равнище спадне по-ниско, каналът трябва да бъде пълнен от помпени станции, каквито до момента не са построени и за които ще са нужни пари и време.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Няма пауза в менопаузата: само рестарт

09:35 - 17.05.2024
Важно днес

Барикадиралият се мъж в Пловдив се предаде след цяла нощ разговори с полицията

Осъденият за убийство полицай се предаде рано в петък сутринта

08:13 - 17.05.2024
Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024
Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024