Стабилност или кабинет без кормило: Гърция избира нов парламент Снимка: © Getty Images

В Гърция днес се провеждат избори за нов парламент, които вероятно няма да излъчат ясен победител, а ако разединените политически партии в страната не успеят да се споразумеят за коалиция, до юли се очаква втори вот.

Въпреки че според проучванията на общественото мнение управляващата консервативна партия „Нова демокрация“ води, тя вероятно няма да получи абсолютно мнозинство. Според действащия закон 280 от членовете на гръцкия парламент се избират пропорционално, а 20 се посочват от партията с най-много гласове.

Малко под 10 милиона гърци имат право да гласуват. За първи път в историята на Гърция възможност да упражнят вота си имат и гражданите в чужбина. За целта бяха открити 99 секции в 35 страни, включително в България.

„Нова демокрация“, оглавявана от министър-председателя Кириакос Мицотакис, събира между 31-38% от симпатиите в социологическите проучвания, следвана от опозиционната лява „Сириза“, която изостава с между 4 и 7 процентни пункта. Според социолозите за категорична победа са необходими повече от 45% от вота.

Кризата с издръжката на живота заема централно място в кампанията, като партиите се опитват да привлекат гласоподаватели с обещания за увеличаване на минималната работна заплата и създаване на работни места. Растящите цени оказаха силно въздействие върху гърците, чийто жизнен стандарт се понижи по време на продължилата десетилетие дългова криза.

Неубедителният вот ще предизвика няколкодневни консултации между политическите партии, които ще опитат да достигнат до позиции за съвместно управление.

„Днешният резултат е референдум или за политическа стабилност, или за преамбюл на правителство без кормило“, пише в редакционна статия на първа страница всекидневникът Proto Thema.

Ако нито една партия не спечели категорично, гръцкият президент Катерина Сакеларопулу ще даде на първите три партии по тридневен мандат за сформиране на администрация. Ако всички те не успеят, ще бъде назначено служебно правителство, което ще доведе страната до нови избори приблизително месец по-късно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024