Айфеловата кула посрещна 100 години от смъртта на създателя си със стачка Снимка: © Getty Images

Най-прочутият символ на Париж в наши дни – Айфеловата кула – посрещна 100-ната годишнина от смъртта на създателя си Густав Айфел със стачка.

Причината за недоволството на служителите на съоръжението е начинът, по който то се стопанисва, обясниха от синдикатите.

От 2005 г.насам Айфеловата кула са управлява от SETE (Société d’Exploitation de la tour Eiffel, в която 99% от собствеността е общинска, а начело на борда на директорите е един от общинските съветници в Париж.

В дружеството работят 360 души, а годишният му оборот по данни за 2021 г.възлиза на на над 33 млн. евро.

Датата на стачката е избрана неслучайно: на 27 декември 1923 Густав Айфел умира на 91 години - 24 години след като е завършил строежът на бъдещата основна туристическа забележителност във френската столица.

Миналата година Айфеловата кула привлича 5,85 млн.туристи, от които 7% само от съседна Великобритания.

От оператора на атракцията поднасят извинения на посетителите, като обясняват, че те все пак могат да се разходят около Айфеловата кула, въпреки че няма да имат възможност да се изкачат по съоръжението.

Годишнината от смъртта на Айфел все пак ще бъде отбелязана подобаващо с концерт, който ще ще предава на живо по телевизията и в социалните мрежи от първия етаж на кулата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024