Стачката в Холивуд се пропуква: Дрю Баримор и Бил Мар се връщат в ефир

Почти 5 месеца след началото на стачката на сценаристите, последвана от актьорската гилдия - единството в протестната общност в Холивуд явно се пропуква.

Комикът Бил Мар и актрисата Дрю Баримор бяха подложени на сериозни критики, след като решиха да възстановят своите предавания независимо от общия бойкот на сценаристите и актьорите заради несъгласие с условията на работа.

Мар е водещ на политическото токшоу "Real Time" по HBO. Той обяви, че програмата му се завръща през есенния сезон, но без сценаристи.

"Минаха пет месеца и е време да върнем хората обратно на работа. Сценаристите имат важни проблеми, с които аз съм съпричастен и се надявам, че ще бъдат решени в тяхна полза, но те не са единствените хора с проблеми и тревоги. Въпреки известна подкрепа от моя страна, голяма част от екипа ми е в огромно затруднение", пише водещият в мотивите за подновяването на шоуто.

Той заявява, че "обича сценаристите си, но не е готов да изгуби цяла година". За да спази ангажимента си към тях, той казва, че вече няма да прави монолог и ще се откаже от всички сегменти с предварително написан сценарий в предаването си.

"Директно казвам на публиката: шоуто, което ще правя без моите сценаристи, няма да е толкова хубаво колкото нормалното ни шоу. Точка" пише той.

Гилдията на сценаристите в Америка (WGA) веднага реагира с позиция, в която изразява разочарованието си от решението на Бил Мар и му напомнят, че като член на организацията самият той е длъжен да спазва правилата - т.е. да не изпълнява никакви услуги като автор на сценарии, докато стачката тече.

"Трудно ни е да си представим как "Real Times" може да продължи, без да нарушава стачните правила на WGA", казват в позицията.

Мар получи критични отзиви и в Twitter, където хора като Стивън Кинг коментираха, че подобни действия водят до обезсмисляне на стачките.

Няколко дни по-рано актрисата и водеща на дневно токшоу Дрю Баримор също обяви, че се връща на екран независимо от случващото се в Холивуд.

"Стоя зад това решение. Спазваме условията, като няма обсъждаме или промотираме филми и сериали, засегнати от стачката по какъвто и да е начин", казва тя.

WGA реагираха с протест пред студиото в Ню Йорк, където Баримор записва епизодите си, а Националната книжна фондация отмени ангажимента ѝ като водеща на годишните си награди за литература.

Сценаристите, недоволни от решението ѝ, я обвиниха в "морално нарушение" - формално Баримор работи по отделен гилдиен договор, който не е директно обвързан с оспорваните колективни условия на труд на WGA и актьорската организация.

Въпреки това част някои от членовете на колегията на сценаристите смятат, че новият сезон на предаването няма как да се произвежда, без да се ангажира работата на стачкуващи хора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023