Снимка: © Getty Images

Стари въглищни централи в Германия и Австрия отново отварят врати, а плановете на Европейския съюз за постигане на газова независимост от Русия могат да се окажат предизвикателство за целите, които блокът си наложи по отношение на борбата с климатичните промени.

Плановете за диверсификация в Съюза вървят, но наред с тях страните от ЕС обсъждат и промени в редица политики, свързани с изменението на климата.Преговорите около тях пораждат опасения, че действията за облекчаване на мерките срещу климатичните промени могат да доведат до пропускане на зелените цели, които ЕС си е поставил.

Блокът води преговори за огромна реформа в своя пазар и законите за енергетиката, транспорта и горите, като ще се стреми да ги актуализира, за да постигне целта си за намаляване на нетните емисии на парникови газове с 55% до 2030 г.

Договарянето на мерките срещу климатичните промени е тежка задача за 27-те страни-членки на ЕС, чиято зависимост от изкопаемите горива и стремежът им за бързо намаляване на емисиите понякога се разминават. Разделението относно климатичните политики обаче се засилва, тъй като правителствата ги обсъждат на фона на растящата инфлация и енергийните разходи.

Някои от проектопредложенията, свързани с борбата с климатичните промени, за които държавите членки ще се опитат да се споразумеят следващата седмица, показват отслабване на мерките в сравнение с първоначалните предложения на Европейската комисия, посочва "Ройтерс".

Например в предложението за спестяване на енергия целта за намаляване на потреблението на първична енергия вече няма да бъде правно обвързваща. Държавите също обмислят дали първоначалната цел от 50% относно използването на възобновяем водород от редица индустрии до 2030 г. да не бъде намалена до 40%.

„Във всички различни документи амбицията е разводнена. Няма нито един файл, в който амбицията да се е увеличила или да е останала същата“, казва дипломат, запознат с предложенията пред "Ройтерс"

Някои дипломати също изразиха опасения, че предложението за прекратяване на продажбите на нови автомобили с изкопаеми горива до 2035 г. може да бъде отменено, след като по-рано министърът на финансите на Германия каза, че Берлин няма да го подкрепи.

Проектоспоразуменията все още могат да претърпят промени, преди министрите от страните от ЕС да договорят общи позиции по тях следващата седмица и преди да договорят окончателните закони с Европейския парламент.

Множество европейски граждани изразиха искания за промени в предложенията, тъй като ангажиментите за защита на планетата се сблъскват с изискванията на други национални интереси и индустрии.

Испания се опита да ограничи целта за спестяване на енергия, докато Унгария, България и Полша са сред тези, които търсят по-слаби цели относно възобновяеми източници за транспорт, казват дипломати.

Дори и по-слабите елементи да бъдат договорени, пакетът от нови закони ще бъде голяма стъпка в амбицията на ЕС за намаляване на емисиите в сравнение с настоящите климатични политики на Европа. Той ще изисква големи инвестиции от правителствата и индустриите за преминаване към по-чист транспорт, енергия и промишлени процеси.

"Горчиво, но необходимо": Германия и Австрия връщат въглищата, след като Москва им оряза газа

Това, което все още не е ясно, е дали промените, ако бъдат одобрени, ще накарат ЕС да пропусне своите цели в областта на климата, които са насрочени до 2030 и 2050 г.

Държавите от ЕС и парламентът обикновено променят части от предложенията на Комисията в преговорите си, но политиките в областта на климата са създадени така, че да постигнат целта на ЕС за намаляване на емисиите с 55%. Това означава, че отслабването на един закон може да изисква засилване в друг, за да се гарантира, че общата цел все пак ще бъде изпълнена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени