"Стъпка назад": ЕС обмисля по-слаби предложения в борбата срещу климатичните промени Снимка: © Getty Images

Стари въглищни централи в Германия и Австрия отново отварят врати, а плановете на Европейския съюз за постигане на газова независимост от Русия могат да се окажат предизвикателство за целите, които блокът си наложи по отношение на борбата с климатичните промени.

Плановете за диверсификация в Съюза вървят, но наред с тях страните от ЕС обсъждат и промени в редица политики, свързани с изменението на климата.Преговорите около тях пораждат опасения, че действията за облекчаване на мерките срещу климатичните промени могат да доведат до пропускане на зелените цели, които ЕС си е поставил.

Блокът води преговори за огромна реформа в своя пазар и законите за енергетиката, транспорта и горите, като ще се стреми да ги актуализира, за да постигне целта си за намаляване на нетните емисии на парникови газове с 55% до 2030 г.

Договарянето на мерките срещу климатичните промени е тежка задача за 27-те страни-членки на ЕС, чиято зависимост от изкопаемите горива и стремежът им за бързо намаляване на емисиите понякога се разминават. Разделението относно климатичните политики обаче се засилва, тъй като правителствата ги обсъждат на фона на растящата инфлация и енергийните разходи.

Някои от проектопредложенията, свързани с борбата с климатичните промени, за които държавите членки ще се опитат да се споразумеят следващата седмица, показват отслабване на мерките в сравнение с първоначалните предложения на Европейската комисия, посочва "Ройтерс".

Например в предложението за спестяване на енергия целта за намаляване на потреблението на първична енергия вече няма да бъде правно обвързваща. Държавите също обмислят дали първоначалната цел от 50% относно използването на възобновяем водород от редица индустрии до 2030 г. да не бъде намалена до 40%.

„Във всички различни документи амбицията е разводнена. Няма нито един файл, в който амбицията да се е увеличила или да е останала същата“, казва дипломат, запознат с предложенията пред "Ройтерс"

Някои дипломати също изразиха опасения, че предложението за прекратяване на продажбите на нови автомобили с изкопаеми горива до 2035 г. може да бъде отменено, след като по-рано министърът на финансите на Германия каза, че Берлин няма да го подкрепи.

Проектоспоразуменията все още могат да претърпят промени, преди министрите от страните от ЕС да договорят общи позиции по тях следващата седмица и преди да договорят окончателните закони с Европейския парламент.

Множество европейски граждани изразиха искания за промени в предложенията, тъй като ангажиментите за защита на планетата се сблъскват с изискванията на други национални интереси и индустрии.

Испания се опита да ограничи целта за спестяване на енергия, докато Унгария, България и Полша са сред тези, които търсят по-слаби цели относно възобновяеми източници за транспорт, казват дипломати.

Дори и по-слабите елементи да бъдат договорени, пакетът от нови закони ще бъде голяма стъпка в амбицията на ЕС за намаляване на емисиите в сравнение с настоящите климатични политики на Европа. Той ще изисква големи инвестиции от правителствата и индустриите за преминаване към по-чист транспорт, енергия и промишлени процеси.

"Горчиво, но необходимо": Германия и Австрия връщат въглищата, след като Москва им оряза газа

Това, което все още не е ясно, е дали промените, ако бъдат одобрени, ще накарат ЕС да пропусне своите цели в областта на климата, които са насрочени до 2030 и 2050 г.

Държавите от ЕС и парламентът обикновено променят части от предложенията на Комисията в преговорите си, но политиките в областта на климата са създадени така, че да постигнат целта на ЕС за намаляване на емисиите с 55%. Това означава, че отслабването на един закон може да изисква засилване в друг, за да се гарантира, че общата цел все пак ще бъде изпълнена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023