Старият ВСС ще опита да избере нов главен прокурор Снимка: © Булевард България

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще направи нов опит да задвижи процедурата за избор на главен прокурор.

Това ще стане на заседание на 9 септември, в което са предвидени три точки - промяна на правилата за избор на главен прокурор от 2012, възобновяване на процедурата от юни 2023 г. и приемане на нов график за завършването ѝ.

Повече от една година прокуратурата се управлява "временно" от Борислав Сарафов след уволнението на Иван Гешев от поста.

Гешев направи опит да оспори отстраняването си пред Конституционния съд, но в края на юли 2024 г. жалбата му беше отхвърлена. Мотивът за протеста му беше свързан с това, че Народното събрание предварително свали мнозинството, нужно за смяната му, от 17 на 13 гласа.

Ако отстраняването на Иван Гешев не срещна особена политическа съпротива извън самия него, не е ясно как партиите ще реагират на втория опит на стария ВСС да избере следващия главен прокурор за 7-годишен период.

ВСС вече е с две години отвъд края на нормалния си мандат, а две места в кадровия орган са вакантни заради подадени оставки в съдийската колегия.

Смяна на състава на съвета до края на 2024 г. изглежда слабо вероятна, защото Народното събрание трудно може да събере изискваното мнозинство от 2/3, за да попълни своята квота. Скандали и съмнения за манипулации имаше и при изборите за професионалната квота на ВСС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Предимно облачно ще е времето днес. На места се очакват валежи

Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – между 20° и 25°

07:27 - 19.09.2024
Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024