Стаята, в която се случи всичко Снимка: © Getty Images
  • Делото за импийчмънт срещу Доналд Тръмп може да претърпи обрат заради нови свидетелства, уличаващи президента на САЩ в умишлено възпрепятстване на военна помощ за Украйна, водено от лични политически интереси;
  • В книгата си "The Room Where it Happened" бившият съветник на Тръмп Джон Болтън свидетелства от първо лице за това, че Тръмп е действал съзнателно срещу решението на Конгреса да отпусне 391 млн. долара на Киев;
  • Разкритията на Болтън може да принудят Републиканците в Сената да го призоват като свидетел, който ще разклати защитата на президента;
  • Крайното решение зависи от готовността на 4 републикански сенатори да нарушат партийната дисциплина и да гласуват заедно с опозицията срещу Тръмп.

Бившият съветник на Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън може да преобърне процеса по импийчмънт на президента заради готовността си да свидетелства срещу него в процеса по аферата "Украйна".

Болтън, който беше отстранен от поста си през септември 2019 г., е написал книга, проследяваща основните събития от времето на мандата му в Белия дом. В нея той твърди, че Доналд Тръмп умишлено е блокирал военната помощ от 391 млн. долара за украинското правителство с условието, че ще освободи плащанията само ако властите в Киев му помогнат за справяне с опонентите от вътрешната кампания за президентските избори през ноември 2020 г.

Книгата на Болтън е озаглавена "The Room Where It Happened" (букв. "Стаята, в която това се случи", заглавието е заимствано от една от песните в историческия мюзикъл "Хамилтън") и все още не е публикувана. Двама репортери от New York Times обаче са получили информация за съдържанието й, като се позовават на "множество хора, които описват разказаното от автора", без да публикуват конкретни пасажи от оригиналния текст.

Твърденията на Болтън, които излязоха в NYT, влизат в пряко противоречие с тезата на президентската защита в делото за импийчмънт, което тече в Сената. До момента Демократите не разполагаха с преки доказателства за това, че упражняваният от Тръмп натиск върху президента на Украйна Володимир Зеленски е бил изрично обвързан с пускането на военната помощ. Членовете на най-близкото обкръжение на Тръмп отказаха да свидетелстват пред Конгреса.

Джон Болтън обаче няма какво да губи, а разполага с ценна информация от първа ръка. Първоначално бившият съветник отказа да свидетелства пред Камарата на представителите по искане на Демократическата партия. Сега обаче намеренията му се промениха. На 6 януари той обяви, че е готов да се яви пред Сената, ако бъде призован.

Болтън споделя за своя среща с Доналд Тръмп от август 2019 г., по време на която американският президент е заявил, че ще продължи да не отпуска военната помощ за Украйна, "докато властите не предадат всички материали, с които разполагат за руското разследване във връзка с Джо Байдън и поддръжниците на Хилари Клинтън в Украйна".

Това е първото лично свидетелство за умисъл от страна на Тръмп при упражняването на финансов натиск върху Зеленски. Преразказът на телефонния им разговор от 25 юли 2019 г., който беше публикуван от Белия дом, съдържаше косвени улики за такава връзка.

Друг интересен детайл от статията на NYT е свързан с твърдението, че Тръмп е поискал да получи директен достъп до компрометираща информация за съперниците си от Демократическата партия. Досега се смяташе, че желанието на президента е било да накара прокуратурата в Киев да започне официално разследване срещу Байдън. Ако свидетелствата на Болтън са достоверни, те биха обяснили защо Тръмп неколкократно "подсказва" на Володимир Зеленски да се свърже с неговия адвокат Руди Джулиани и с главния прокурор на САЩ Уилям Бар.

Свидетел или не?

Моментът, в който се появяват разкритията за книгата на Болтън, съвсем не е случаен. Досега Републиканците в Сената се съпротивляваха на исканията от опозицията да бъдат изслушани нови свидетели по делото за импийчмънт. За да може Джон Болтън да говори пред Сената, той трябва да бъде изрично призован в процедура, която трябва да се одобри с гласовете на не по-малко от 51 сенатори.

Демократите в горната камара на Конгреса са малцинство и разполагат само с 45 души, като разчитат на още два гласа от независими сенатори. Ще са им нужни най-малко 4 "отцепници" от Републиканската партия, за да превърнат показанията на Болтън в официална част от документите по процеса. Теоретично - има шанс това да се случи заради наличието на група от инакомислещи републикански сенатори - Сюзан Колинс, Мит Ромни, Лиса Мъркауски и Ламар Алекзандър.

Ръководството на Сената има няколко възможности за действие - да призове Болтън и други свидетели, да поискат от него само да предостави документи, или просто да игнорира новата информация и да приключи процеса по импийчмънт по най-бързия начин.

Последният вариант обаче би поставил водещите фигури от Републиканската партия под язвителна публична критика заради умишлено недопускане на компрометираща информация срещу Тръмп до процеса.

Адвокатът на Тръмп Алан Дершовиц обяви информацията от Болтън за нерелевантна спрямо обвиненията от делото за импийчмънт.

"Нищо в неговите разкрития - дори и те да са верни - не е на нивото на обвинение в злоупотреба с власт или друго поведение, водещо до импийчмънт. Дори ако един президент поиска услуга в замяна на изпращането на помощ за чужда държава, което очевидно е изключително оспорвано твърдение по делото, това само по себе си не е злоупотреба с власт. Услугата срещу услуга не е основание за злоупотреба с власт, а е част от методите за водене на външна политика от страна на президентите от край време", казва професорът по право от Харвард.

Никой няма илюзии, че евентуалните показания на Болтън биха накарали Републиканците да свалят собствения си президент няколко месеца преди изборите, но твърденията на дългогодишния консервативен експерт по международната сигурност и отявлен "ястреб" може да повлияят върху възприятията на публиката за допустимото и недопустимото поведение на Доналд Тръмп на власт.

Въпросът как е изтекла информация за книгата на бившия съветник все още няма ясен отговор. Мнозина смятат, че Болтън може сам да е организирал контролирания теч към NYT, но неговите сътрудници отричат подобна хипотеза.

Още в края на 2019 г. черновата на книгата е предадена на Съвета за национална сигурност, за да бъде проверено дали не съдържа класифицирана информация - т.е. не е изключено някой от служителите на съвета да е направил копия на изданието и да ги е разпространил до медиите. Книгата би трябвало да излезе на пазара през март 2020 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024