Стефан Тафров e водещият кандидат на "Да, България" за листата за евродепутати

Дипломатът Стефан Тафров е събрал най-много гласове на вътрешните избори в "Да, България" за кандидати за евродепутати на ПП-ДБ.

От "Да, България" съобщават, че на второ място е класирана Алина Добрева, която работи в Изследователския център на Европейския парламент.

Трета по брой гласове е Елисавета Белобрадова - настоящ депутат от ПП-ДБ.

  • Стефан Тафров е зам.-министър на външните работи в правителствата на Филип Димитров и на Иван Костов, бивш посланик на България в Италия, Великобритания и Франция и два пъти в ООН. Той беше кандидат за евродепутат и на последните избори през 2019 г., но тогава ДБ получи само един мандат и той беше за Радан Кънев.
  • Алина Добрева има дипломи по политология от Централноевропейския университет и по Психология и Връзки с обществеността от СУ. Доктор е по политически комуникации от Университета в Лийдс. Работи от 7 г. в Изследователския център на Европейския парламент, където консултира евродепутатите и провежда изследвания, свързани с европейския бюджет, медийна свобода, избирателни права и обществено мнение.
  • Елисавета Белобрадова е депутат от 2 г., съосновател на родителската дигитална платформа „Майко Мила”, социален предприемач и председател на фондация „Майко Мила", която стои зад каузата „Оле Мале“ в подкрепа на родители на деца с увреждания. Завършила е Право в Софийския унивреситет.

"Печеля убедително вътрешните избори в Да, България за общата листа на ПП-ДБ за Европейски парламент. Най-трудното предстои сега, ще направя енергична кампания навсякъде из България, няма да се уморя и няма да ви предам", пише Тафров във Facebook след обявяването на резултата.

ПП и ДБ преговарят за излъчването на общи листи както за националните, така и за европейските избори на 9 юни, но все още няма яснота как ще бъдат разпределени местата и какво ще е процентното представителство на всяка от партиите в коалицията.

Дотук "Продължаваме промяната" излъчи няколко свои номинации за евродепутати, водещият от които е Никола Минчев - бивш председате на Народното събрание.

Действащият евродепутат Радан Кънев (ДСБ) също е предложен за нов мандат. Той е и най-активният поддръжник на тезата, че ПП-ДБ трябва да се явят в коалиция на Евроизбори 2024.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024