Стефан Янев е готов да управлява с "много партии", без значение кои са те

"Принципно не" - с тези думи Стефан Янев отговори на въпроса дали има значение кои партии биха участвали в евентуална управляваща коалиция, за да бъде подкрепена тя и от "Български възход".

"Посланието на българските граждани при тази ниска избирателна активност и при този тип парламент, който е представен от различни партии без ясно мнозинство, очевидно е това - "Седнете и се разберете, търсете формули на управление"," добави бившият служебен министър на отбраната пред Нова телевизия."

"Всеки вариант е приемлив, стига да носи устойчиво управление, което най-малкото за едногодишен период да може да предложи решение, да изведе България от серията от кризи," отговори той на въпроса дали е възможно правителство, съставено от ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ.

По-рано през месеца бившият служебен министър на отбраната бе посочил, че при избор да подкрепят мандат на "Продължаваме промяната" или ГЕРБ-СДС, от партията ще изчакат третия мандат. В периода, в който той бе служебен премиер (май 2021 - декември 2021), говореше за "демонтиране" на модела, зададен от Бойко Борисов. Сега, изглежда, позицията му е различна:

"ГЕРБ е българска партия. Какво са избрали българските избиратели - виждаме го по резултатите. В този случай, ако ние продължаваме да демонизираме една или друга партия, не мисля, че това е продуктивен диалог. Трябва да намерим начин, с участието на максимален брой представени партии в парламента, формула за управление, което да изведе страната от кризата."

Янев повтори, че "Български възход" би приел всякакъв вид коалиция, но допълни, че "по-скоро" ще се стигне до експертно правителство. Той отказа да предложи личност, която да застане начело: "Опитвам се да не мисля в конкретика в този случай."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024