Стефан Янев омаловажи хода на Русия с искането за изтегляне на НАТО от България Снимка: © Getty Images

Военният министър и бивш служебен премиер Стефан Янев отново даде сигнал срещу евентуално увеличаване на чуждестранните съюзнически сили в България в разгара на напрежението между Русия, Украйна и НАТО.

Янев омаловажи значението на анонса на руския външен министър Сергей Лавров, че Москва изисква НАТО да се изтегли изцяло от България и Румъния, за да се върне разположението на силите в Европа от нивото им през 1997 г. (преди страната ни да стане член на отбранителния съюз".

"Не искам да остават с впечатление българските граждани, че нещо специално се е случило вчера, че някой специално е посочил с пръст България и е направил специално изявление. Не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато се говори за нас. Подготовката на военно присъствие, допълнително усилване на това присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и при политическо решение с български въоръжени сили", каза Стефан Янев на живо пред журналисти след церемонията по встъпване в длъжност на Румен Радев във втория президентски мандат.

По-късно от МО уточниха, че военният министър е заявил, че "добре знаем какво е реалното състояние на Въоръжените сили и че има определени недостатъци".

"Именно тези недостатъци, там, където ги имаме и където е преценено от военно-техническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзните държави от НАТО".

Думите на Янев дойдоха в отговор на въпрос по повод намеренията на Испания и Нидерландия да изпратят военни кораби в Черно море и изтребители за подсилване на защитата на България. Нидерландия се готви да отдели два изтребителя F-35 в подкрепа на мисията на НАТО за въздушно наблюдение над Черно море през април и май.

Той е потвърдил, че предстои участие на сили от съюзните държави във военновъздушната отбрана на България, като предстои следващата седмица България да вземе решение за ротация на силите на Испания.

"Испанският контингент ще дойде с изтребители Eurofighter, а нидерландският – с изтребители F-35. Очевидно е, че след като такъв тип способности и техника България няма, именно солидарността на държавите-членки на НАТО води до използването на съвместни способности там, където е възможно и в съответствие със желанието на съответните държави", каза той.

В събота Кирил Петков коментира въпроса дали ще бъдат допуснати сили на съюзнически войски в следващите седмици.

"Всяко решение ще се вземе на ниво Министерски съвет, обсъдено с цялото правителство и коалиционните партньори. Има варианти, които се обсъждат и са с пълен приоритет на България като държава, но с фокус за деескалация на напрежението", каза той.

Петков неколкократно изпрати призиви за деескалация на напрежението между Русия и НАТО, като поиска "дипломатическите средства да са приоритет", но не даде заявка каква би била позицията на България при евентуален действителен военен конфликт.

Той повтори тезата си от декларацията на 21 януари, че България няма да допусне нарушение на суверенното си право да избира стратегическата си ориентация.

"Няма две категории членки на НАТО. Всички сме равнопоставени, всякакви други дискусии са в грешна посока и не одобряваме такъв тип дискусии. Този тип риторика не помага за махане на ескалацията и напрежението. Всеки трябва много внимателно да следи изявленията си, за да можем да сме сигурни, че деескалацията е пътят. Не вярвам в зоните на влияние. Държави като България трябва сами да решават собствената си съдба и какво се случва на техните територии, българският суверенитет е над всичко.", каза той.

Кирил Петков към Русия: България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор като член на НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023