Снимка: © Getty Images

Военният министър и бивш служебен премиер Стефан Янев отново даде сигнал срещу евентуално увеличаване на чуждестранните съюзнически сили в България в разгара на напрежението между Русия, Украйна и НАТО. 

Янев омаловажи значението на анонса на руския външен министър Сергей Лавров, че Москва изисква НАТО да се изтегли изцяло от България и Румъния, за да се върне разположението на силите в Европа от нивото им през 1997 г. (преди страната ни да стане член на отбранителния съюз".  

"Не искам да остават с впечатление българските граждани, че нещо специално се е случило вчера, че някой специално е посочил с пръст България и е направил специално изявление. Не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато се говори за нас. Подготовката на военно присъствие, допълнително усилване на това присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и при политическо решение с български въоръжени сили", каза Стефан Янев на живо пред журналисти след церемонията по встъпване в длъжност на Румен Радев във втория президентски мандат. 

По-късно от МО уточниха, че военният министър е заявил, че "добре знаем какво е реалното състояние на Въоръжените сили и че има определени недостатъци". 

"Именно тези недостатъци, там, където ги имаме и където е преценено от военно-техническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзните държави от НАТО". 

Думите на Янев дойдоха в отговор на въпрос по повод намеренията на Испания и Нидерландия да изпратят военни кораби в Черно море и изтребители за подсилване на защитата на България. Нидерландия се готви да отдели два изтребителя F-35 в подкрепа на мисията на НАТО за въздушно наблюдение над Черно море през април и май.

Той е потвърдил, че предстои участие на сили от съюзните държави във военновъздушната отбрана на България, като предстои следващата седмица България да вземе решение за ротация на силите на Испания. 

"Испанският контингент ще дойде с изтребители Eurofighter, а нидерландският – с изтребители F-35. Очевидно е, че след като такъв тип способности и техника България няма, именно солидарността на държавите-членки на НАТО води до използването на съвместни способности там, където е възможно и в съответствие със желанието на съответните държави", каза той. 

В събота Кирил Петков коментира въпроса дали ще бъдат допуснати сили на съюзнически войски в следващите седмици. 

"Всяко решение ще се вземе на ниво Министерски съвет, обсъдено с цялото правителство и коалиционните партньори. Има варианти, които се обсъждат и са с пълен приоритет на България като държава, но с фокус за деескалация на напрежението", каза той. 

Петков неколкократно изпрати призиви за деескалация на напрежението между Русия и НАТО, като поиска "дипломатическите средства да са приоритет", но не даде заявка каква би била позицията на България при евентуален действителен военен конфликт. 

Той повтори тезата си от декларацията на 21 януари, че България няма да допусне нарушение на суверенното си право да избира стратегическата си ориентация. 

"Няма две категории членки на НАТО. Всички сме равнопоставени, всякакви други дискусии са в грешна посока и не одобряваме такъв тип дискусии. Този тип риторика не помага за махане на ескалацията и напрежението. Всеки трябва много внимателно да следи изявленията си, за да можем да сме сигурни, че деескалацията е пътят. Не вярвам в зоните на влияние. Държави като България трябва сами да решават собствената си съдба и какво се случва на техните територии, българският суверенитет е над всичко.", каза той.

Кирил Петков към Русия: България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор като член на НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия