Служебният министър-председател Стефан Янев ще запази позицията си и след 16 септември, когато Народното събрание ще бъде разпуснато, а президентът Румен Радев ще назначи нов кабинет. 

Кирил Петков и Асен Василев обаче вероятно ще бъдат заменени като министри на икономиката и на финансите. Третата смяна в служебния кабинет ще е на министъра на транспорта Георги Тодоров, според "24 часа".

Стефан Янев лично съобщи, че очаква да остане служебен премиер и в следващия Министерски съвет

"За първи път имаме три последователни избори в една година. Ролята на служебния кабинет е да бъде еднакво отворен и отговорен към всички политически формации - независимо дали са нови или стари", каза той пред журналисти в Габрово. 

Янев сам повдигна темата за евентуална поява на нов политически проект, за който се спрягат имената на неговите министри Кирил Петков и Асен Василев

"Дали ще има нови политически формации или не - това зависи преди всичко от хората. Ако гражданите го искат, те ще намерят начин как да се обединят и да търсят тяхното политическо представителство според усещането, че нещо в момента липсва. Ако гражданите решат - ще има", каза още служебният премиер. 

Според "24 часа" - Кирил Петков и Асен Василев ще приключат работата си като служебни министри на 16 септември. На тяхно място се очаква да бъдат назначени Даниела Везиева и Валери Белчев (бивш директор на Фонда на фондовете във втория кабинет на Бойко Борисов). 

Бившият служебен министър на транспорта Христо Алексиев вероятно ще се върне на тази позиция, като ще замени Георги Тодоров. Алексиев беше титуляр на поста през 2017 г. в първия служебен кабинет на Румен Радев. 

През юли той беше номиниран от Слави Трифонов за министър на транспорта в проектокабинета на Николай Василев. 

Петков и Василев обявяват плановете си след два дни: "Ще бъдем част от промяната"

Очаква се по-късно в сряда Стефан Янев да представи отчет за работата на правителството през последните четири месеца. 

"Прекалено много неща свършихме. За съжаление предвид политическата ситуация и развитието й в последните месеци се наложи дори да извършим някои нетипични неща за служебен кабинет. Включително - във взаимодействието ни с 46 Народно събрание по бюджетната актуализация. Мога да кажа, че това беше важно. Българските граждани могат да са спокойни, че до края на годината има наличен финансов ресурс, за да отговорим на няколко очертаващи се кризи", каза още той. 

Радев отказа да разкрие състава на новия служебен кабинет: "Няма да има промяна в политиката му"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина