Стефан Янев още вижда "надежда" за правителство чрез коалиционно споразумение

Всяка от партиите трябва да излъчи контактна група, която да преговаря за съставянето на потенциален кабинет, сформиран на база коалиционно споразумение. Такава формула за властта предложи лидерът на "Български възход" Стефан Янев по време на консултациите на партията с президента Румен Радев.

"Нашите усилия са в посока на възможности за диалог, каквито вече има. Все още смятам, че има надежда този диалог да даде резултат. Най-важното е той да роди мнозинство, което да предложи правителство", коментира Янев.

Той каза, че в момента въпросите, свързани с инфлацията и цената на живота, са по-важни за българските граждани от "непосредствените политически задачи, които Народното събрание се опитва да изкара на дневен ред". Според Янев промените в Изборния кодекс, които депутатите обсъждат от няколко седмици, не са от "посредствена необходимост".

По думите му водеща трябва да е задачата за съставяне на правителство, а след това "ще има време" и за изборни промени, и за други проблеми, които са важни за българското общество.

Лидерът на "Български възход" отново изрази готовност партията му да води диалог с всички в парламента. Но не каза между кои точно партии вижда потенциална коалиция.

За разлика от бившия служебен премиер, държавният глава влезе в разговора с "Български възход" с думите, че макар да е дал достатъчно време за диалог на партиите "да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят консенсус", той не вижда резултат в тази посока. Този път Радев разкритикува и действията в Народното събрание за промени в Изборния кодекс, което едва ли е дневният ред на хората (но е в дневния ред на ГЕРБ, БСП и ДПС - б.р.)

Това е последната консултация на президента преди връчването на първи мандат за съставяне на редовно правителство. Тя се случва близо 2 месеца след провеждането на предсрочните избори и цели 33 дни след старта на консултациите.

Какво следва?

След като всички консултации са проведени, предстои официално да бъде връчен първият проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ия парламент. Той ще отиде при ГЕРБ-СДС и излъчен от парламентарната група кандидат за премиер, но в Конституцията няма точно определен срок, в който това трябва да се случи.

Въпреки дългия период за консултации при президента - вече 33 дни, няма индикации, че парламентът ще успее да излъчи правителство с първия мандат. След връчването му ГЕРБ-СДС ще имат една седмица, за да го върнат - изпълнен или не. Ако опитът е неуспешен, Радев ще връчи и втория мандат.

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заговориха, че при втори мандат, който по конституция ще отиде в партията на Кирил Петков и Асен Василев, може да бъде направен опит за съставяне на "кабинет на малцинството". Засега няма сигнали, че такъв вариант също би получил подкрепа.

При втори неуспех ще се стигне и до връчването на трети мандат, който се дава на парламентарно представена партия по избор на държавния глава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Най-популярният модел нов автомобил от марката BMW в България за 2022 г. e BMW X5

15% от продажбите са на електрифицирани модели

21:22 - 07.02.2023

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023