Вучич извади голямата PR машина преди изборите  - съоснователя на Apple Стив Возняк

След "английския пациент" Ралф Файнс, Стивън Сегал и бразилката Адриана Лима, сега и съоснователят на Apple Стив Возняк се прочу с решението да вземе сръбско гражданство само дни преди предсрочните избори в страната, на които президентът Александър Вучич явно е решил да си осигури подкрепа по всякакъв възможен начин.

Возняк няма сръбски корени или друго, което да го свързва с балканската държава. Предприемачът напуска Apple през 1985 г., но продължава да популяризира както компанията, така и новите технологии. През годините развива различни бизнес начинания, известен е и с филантропските си проекти. Преди 6 години основава платформа за обучение, в която основен фокус са софтуерното инженерство и технологичното развитие.

За да представя проектите си и да вдъхновява младите, със съпругата си Джанет пътува по целия свят. Посещението му в Белград е именно част от такава обиколка в Източна Европа.

Предложението Возняк и съпругата му да станат сръбски граждани идва лично от Вучич.

“Много съм щастлив, че съм тук, виждам как се гради този град, как се развива държавата и наистина научих невероятни истории, които можете да чуете само в тази страна. Наистина е време тя да поеме към върха, а аз искам да съм част от това пътуване и да представям Сърбия до края на живота си,” казва Возняк след срещата си си с Вучич в Белград.

Подозренията на опозицията са, че става дума за доста скъп PR в разгара на предизборна кампания.

Возняк е бил посрещнат в Сърбия от вицепремиера и министър на финансите Синиша Мали, от когoто е получил кошници с био ябълки - като намигване към името Apple, а след това се срещнал с премиера Ана Бърнабич и още министри.

Именно от сръбското правителство той трябва да получи и своя нов паспорт.

Кой и как е поканил Возняк в Сърбия обаче остава загадка.

В официалните съобщения от срещите му с президента и членове на кабинета се споменава само, че Возняк би помогнал за популяризирането на събития, които са част от международното изложение ЕXPO 2027 в Белград. Дотогава обаче има доста време, докато изборите чукат на вратата.

В местни медии се появиха предположения, че поканата към предприемача да дойде в Сърбия всъщност е платена от управляващите и е добре синхронизирана с извънредните парламентарни и местни избори.

Сръбското електронно издание на Forbes припомня, че Возняк и е познат оратор и че може да ангажиран за различни събития, като цената за едно негово появяване започва от 75 хил. и може да стигне до 1 млн. долара.

Премиерът Ана Бърнабич отхвърли критикита и обясни, че връзката с предприемача е дошла чрез тенисиста Янко Типсаревич, който преди няколко години прекрати активната си кариера. Само преди няколко месеца обаче Типсаревич беше посрещнат официално като член на Сръбската прогресивна партия, която след по-малко от 10 дни ще се опита да си осигури нова победа на извънредния парламентарен вот.

В тях ще участват общо 18 парти и коалиции.

Доскорошният лидер на управлявaщата Сръбска прогресивна партия, а сега само редови член Александър Вучич, е водач на листа със собственото си име.

Външният министър и лидер на социалистите оглавява листата "Ивица Дачич - премиер на Сърбия". Воислав Шешел - лидерът на радикалната партия, наследник на която е Прогресивната партия на Вучич, също е начело на листа с неговото име.

Основният опозиционен играч е коалицията "Сърбия против насилието", която беше сформирана няколко месеца след мащабните протести, последвали двете масови убийства през месец май, отнели живота на 19 души.

Заедно с парламентарните, на 17 декември ще се проведат и местни избори в 65 общини, до които се стигна вълна от оставки на кметове в края на лятото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024