Стивън Сегал като русофила Малинов: Путин му връчи орден "Дружба" Снимка: © Getty Images

Бившият американски актьор Стивън Сегал, който в последните години се изживява като първи "приятел" на руския президент Владимир Путин, е възнаграден от него с орден "Дружба". Това става ясно от указ на Путин от 27 февруари.

Сегал е посочен в списъка като "специален представител на Министерството на външните работи на Руската федерация по хуманитарните връзки със САЩ и Япония".

Мотивът за присъждането на орден "Дружба" е за "големия принос" на Сегал в "развитието на международното културно-хуманитарно сътрудничество".

Същият орден беше присъден през 2019 г. на бившия депутат от БСП Николай Малинов (шеф на движение "Русофили"), няколко дни след като прокуратурата му повдигна обвинение за шпионаж в полза на Русия.

Малинов беше включен в най-новия санкционен списък на САЩ по закона "Магнитски" през февруари 2023 г. с обвинения за това, че е подкупил съдия, за да му разреши пътуването до Москва, където си получи ордена.

Стивън Сегал получи руско гражданство, след като публично подкрепи руското анексиране на украинския полуостров Крим през 2014. Преди две години стана член на лоялната на Кремъл партия "Справедлива Русия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024
Важно днес

Eверест взе пет жертви само за денонощие. Още ли е пренаселен върхът?

Непалските власти въведоха ограничение на хората, които могат да изкачат върха

09:06 - 23.05.2024