Столична община глобява собственика на бившето кино "Възраждане" с 200 хил. лв. след пожара Снимка: © YouTube.com/Петър Петров

Столичната община налага глоба от 200 хиляди лева на собственика на сградата на бившия театър "Ренесанс" и кино "Възраждане" Красимир Георгиев. Причината - проявено бездействие, довело до увреждането на недвижима културна ценност.

Рано сутринта във вторник в сградата в района на пл. "Възраждане" и бул. "Христо Ботев" избухна огромен пожар, без пострадали и жертви. Там до 2016 г. функционираше попфолк клубът "Син Сити", а собственикът от няколко години има намерения да изгради 12-етажен хотел на мястото на сградата, която от 1976 г. е част от групов паметник на културата.

По разпореждане на кмета на столицата Йорданка Фандъкова експерти от дирекция "Контрол по строителството" на Столичната община и район "Възраждане" ще извършат оглед на нанесените щети от пожара.

В началото на годината на собственика на сградата "К.Г.-Красимир Георгиев" ЕООД е бил връчен протокол с предписания от Министерството на културата и Направление "Архитектура и градоустройство" на общината. Изискано е обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, както и затварянето на прозорците и всякакъв достъп до вътрешността.

След констатирано бездействие от страна на собственика е съставен протокол и акт в максималния размер, предвиден в Закона за устройство и застрояване на Столичната община при установено увреждане на недвижима културна ценност, съобщиха от общината. Прокуратурата също предприе действия по разследването.

През 2016 г. покривът и прозорците на сградата са премахнати, с което се цели естественото ѝ разрушаване. След сигнал на граждани Дирекцията за национален строителен контрол – район „Възраждане“ нареди на собственика да преустанови всякакви ремонтни и строителни дейности.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023

Дългоочакваните германски танкове Leopard 2 стигнаха в Украйна

Освен първите 18 Leopard-a, Украйна получи и 40 бойни машини Marder и танкове Challenger 2

07:56 - 28.03.2023