Столична община глобява собственика на бившето кино "Възраждане" с 200 хил. лв. след пожара Снимка: © YouTube.com/Петър Петров

Столичната община налага глоба от 200 хиляди лева на собственика на сградата на бившия театър "Ренесанс" и кино "Възраждане" Красимир Георгиев. Причината - проявено бездействие, довело до увреждането на недвижима културна ценност.

Рано сутринта във вторник в сградата в района на пл. "Възраждане" и бул. "Христо Ботев" избухна огромен пожар, без пострадали и жертви. Там до 2016 г. функционираше попфолк клубът "Син Сити", а собственикът от няколко години има намерения да изгради 12-етажен хотел на мястото на сградата, която от 1976 г. е част от групов паметник на културата.

По разпореждане на кмета на столицата Йорданка Фандъкова експерти от дирекция "Контрол по строителството" на Столичната община и район "Възраждане" ще извършат оглед на нанесените щети от пожара.

В началото на годината на собственика на сградата "К.Г.-Красимир Георгиев" ЕООД е бил връчен протокол с предписания от Министерството на културата и Направление "Архитектура и градоустройство" на общината. Изискано е обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, както и затварянето на прозорците и всякакъв достъп до вътрешността.

След констатирано бездействие от страна на собственика е съставен протокол и акт в максималния размер, предвиден в Закона за устройство и застрояване на Столичната община при установено увреждане на недвижима културна ценност, съобщиха от общината. Прокуратурата също предприе действия по разследването.

През 2016 г. покривът и прозорците на сградата са премахнати, с което се цели естественото ѝ разрушаване. След сигнал на граждани Дирекцията за национален строителен контрол – район „Възраждане“ нареди на собственика да преустанови всякакви ремонтни и строителни дейности.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024