Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин се опитва да използва зимата в Украйна като военно оръжие, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от BBC.

В изказване пред журналисти преди срещата на външните министри на държавите членки на НАТО в Букурещ той добави, че алиансът е снабдил Киев с генератори и резервни части, за да може да бъде възстановена енергийната инфраструктура в нападнатата страна.

През последните седмици руският обстрел е насочен срещу електроразпределителната мрежа на Украйна, изправяйки милиони хора пред перспективата от мразовита зима без ток.

Генералният секретар на НАТО добави, че към момента Владимир Путин се проваля в своята война и това може да доведе до повече атаки от страна на Москва. Той отбеляза, че от началото на инвазията Русия е изгубила територии около Киев, Харков и Херсон, като определи това като "признак на слабост":

"Опитват се да отговорят на това с атаки срещу цивилни градове, защото не са в състояние да спечелят територия и да избегнат бавното освобождаване на все повече и повече части от Украйна."

"Така че, да, можем да очакваме още нападения," продължи Столтенберг. "Никой не може да каже колко точно, но президентът Путин и Русия демонстрират готовност да причинят страдание до нива на бруталност, каквито не сме виждали в Европа от Втората световна война."

"Подготвени сме за прием на повече бежанци," каза още Столтенберг. От 24 февруари до 22 септември над 7,4 милиона души са преминали от Украйна към Европа. "Много са пресекли границата с Румъния - това демонстрира колко навременна е срещата ни тук."

"Знаем, че Русия има недостиг на амуниции и това е причината да се свърже с Иран," каза още той.

Столтенберг посочи, че съюзниците на Украйна са показали активност, но призна, че има какво още да се направи - "както за подкрепа във възстановяването на критична инфраструктура, така и като реакция срещу самите атаки чрез предоставяне на повече системи за противовъздушна отбрана."

"Не става дума само за добавяне на оръжия, но и за това да се уверим, че предоставените оръжия могат да свалят прииждащите руски ракети и дронове."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024