Столтенберг: Украински пилоти вече се обучават за F-16 Снимка: © Getty

Обучението на украински пилоти да управляват американски изтребители F-16 вече е в ход и западните съюзници ще могат да вземат решение за предоставяне на модерни самолени на Киев, когато пилотите бъдат подготвени. Това разкри генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Гардиън".

"Фактът, че обучението е започнало, ни дава възможност също да решим да доставим самолетите и тогава пилотите ще бъдат готови да ги управляват", каза бившият премиер на Норвегия при пристигането си на среща на министрите на отбраната в Брюксел. Тя се провежда месец преди срещата на върха на Алианса.

Украйна призовава Запада да ѝ достави модерни изтребители от началото на войната, която Русия започна на 24 февруари 2022 г. До момента няма взето решение, но има напредък в преговорите и позициите на държавите по темата. Неотдавна президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ако съюзници решат да предоставят F-16 на Киев, Вашингтон няма да се противопостави, което е съществен пробив. Досега опасенията са, че подобна пратка може да доведе до ескалация на конфликта.

През последните дни Киев предупреди, че дългоочакваната контраофанзива за освобождение на територии от руските окупатори се сблъсква с въздушното и артилерийското превъзходство на Москва. Въпреки това украинският бригаден генерал Олексий Хромов каза в четвъртък, че е постигнат напредък в контранастъплението, като Украйна си е възвърнала контрола над 103 квадратни километра в последните дни.

Украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр заяви: "Има постепенен, но стабилен напредък на въоръжените сили. В същото време врагът оказва мощна съпротива (на южния фронт). Противникът изтегля допълнителни резерви и се опитва с всички сили да попречи на настъплението на украинските сили."

Според министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин Украйна все още разполага с достатъчен капацитет и огнева мощ, за да проведе контраофанзивата си.

Руският президент Владимир Путин твърди, че неговите сили отблъскват настъплението и че украинските загуби са "катастрофални". Москва твърди още, че е пленила германски танкове "Леопард" и американски машини "Брадли", но достоверността на тези твърдения е съмнителна.

"Мисля, че руснаците ни показаха едни пет превозни средства около хиляда пъти от десет различни ъгъла", реагира на изявленията на Кремъл Лойд Остин. "Войната е непредсказуема и ние ще продължим да предоставяме на Украйна това, от което тя се нуждае, за да успее", увери той.

Военните министри от НАТО обсъждат каква още помощ да предоставят на Украйна, а българският министър на отбраната Тодор Тагарев съобщи пред "Политико", че България иска да се включи в доставките на снаряди и боеприпаси в рамките на програмата на Европейската агенция по отбрана. За целта бяха отпуснати 2 млрд. евро от Европейската комисия, с които да се осигури помощта за Киев и да се възстановят военните запаси на страните членки на ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024