Стоянов заговори за свобода на словото, но не обясни защо МВР свали пародийна страница срещу Пеевски Снимка: © Getty Images

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов отново не даде отговор защо МВР свали пародийния сайт срещу Делян Пеевски, налагайки своебразна политическа цензура. Вместо това разкритикува това, което нарича "безпрецедентната и арогантна политическа намеса" в работата на ГДБОП" от депутат от ПП-ДБ. Заговори и за "свобода на словото" - но отказа да отговаря на журналистически въпроси.

"Докато аз съм министър на вътрешните работи, няма да позволя никаква политическа намеса в работата на моите колеги, както и да се оказва натиск под каквато и да е била форма. От първия ми ден на този пост до последната минута ще отстоявам достойнството на министерството.

На 14 август депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов си е позволил да се обади на директора на Дирекция "Киберпрестъпност" от ГДБОП и да се интересува от материали, които се работят в службата. От кого са подадени, какво съдържат, какво е свършено по тях и е държал сметка защо колегите са си свършили работата, заяви Стоянов на специално свикана по темата пресконференция.

За недопустимата намеса на МВР с разпореждането да се свали от интернет пародиен сайт сигнализира в сряда вечер бившият депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Той съобщи, че сайтът novonachalo.com, който иронизира Делян Пеевски и неговия евентуален бъдещ проект "Ново начало", е недостъпна онлайн.

В публикация във Фейсбук Мирчев написа, че от хостинг компанията са казали, че сайтът е спрян по разпореждане на МВР (ГДБОП) и всякакви допълнителни въпроси да се отнасят към тях. Няколко часа по-късно платформата беше качена на друг хостинг в чужбина и отново проработи.

По-късно депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов изпрати въпроси до ресорния министър с искане за обяснение на правните основания на това разпореждане, както и на база на какво се е задействало ведомството.

Днес Стоянов отново не даде обяснение как точно сатиричен сайт представлява заплаха за националната сигурност или някакво закононарушение, че ГДБОП да се намесва. Той не отговори и на нито един журналистически въпрос, въпреки че ден по-рано се заканваше да "направи проверка и да представи подробна информация по случая". Нищо от това не се случи.

Това обаче не му попречи да заговори за свобода на словото.

"Трябва да се прави разлика между свобода на словото и сайтове за разпространение на фалшива информация и манипулация. Ако Божанов е за фалшивите новини и за сриването на журналистическата професия, само за да се домогне до някакъв изборен резултат, да си решава сам проблема. Ето затова тези хора - Петков, Денков, Божанов и компания не искат аз да остана на поста. Аз съм гарант за това да не допускам подобно вмешателство в дейността на МВР", каза Стоянов непосредствено преди да си тръгне.

Всъщност всеки министър и работата на подопечното му министерство подлежат на парламентарен контрол по силата на Конституцията, като депутатите имат право да задават устни и писмени въпроси и питания, а представителите на правителството са дръжни да отговарят в уречения за това срок. Преди ден Божанов отправи парламентарен въпрос към Стоянов по темата.

Минути след изявлението на министъра пред журналисти в парламента депутатът от ПП-ДБ заяви, че казаното от министъра е спекулация.

"Според нас при спирането на сайта е имало незаконосъобразни действия на МВР. Обадих се, за да попитам дали ние не сме сбъркали нещо. Отговор не получих и затворих", обясни Божанов.

По думите му той има работна комуникация с директора на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП от години, като последно са говорили през миналата седмица по друга тема.

От ПП-ДБ продължават да настояват вътрешният министър да бъде сменен, защото е показал, че не е "безпристрастен". Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков нееднократно е повтарял, че оставането на Стоянов ще е сигнал за контрол на Делян Пеевски върху служебната власт. Политикът от ДПС открито защитава министъра. Той се ползва с подкрепа и от ГЕРБ, но засега няма индикации, че ще остане начело на МВР и в новия служебен кабинет.


МВР свали сатиричния сайт "Ново начало", иронизиращ Делян Пеевски (Обновена)

Калин Стоянов нарече "фалшив сайт" свалената от МВР пародийна страница срещу Пеевски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024