Стойчо Кацаров: Създава се хаос в училищата, а причината не е Covid-19 Снимка: © Getty Images

Здравният експерт Стойчо Кацаров предупреждава за "голям риск от хаос в образователния процес", а причината за това не е свързана с коронавируса, а с организацията, която МОН и РЗИ са създали.

"Начинът, по който се организира поставянето под карантина, ще доведе дотам, че в един момент няма да се знае кой клас докъде е стигнал, каква част от програмата е усвоил. Един клас може да излезе повече от един път под карантина. Ако децата се поставят безразборно под карантина само заради това, че са били контактни, хаосът в образователната система е неизбежен. Те ще имат една загубена година. Няма как да се размине, ако се действа по този начин", каза Кацаров пред БНР.

Коментарът му дойде малко след като стана ясно, че в столичното 107 училище са установени общо 5 учители с положителни проби за Covid-19, а 4 паралелки ученици са извадени в карантина. Оказва се, че ръководството на училището е платило за своя сметка тестове на целия преподавателски персонал.

Кацаров смята, че възприетият подход за изваждане на цели класове в изолация за дистанционно обучение не е състоятелен. По думите му, има два възможни изхода от ситуацията - целият образователен процес да мине в дистанционна форма, докато не се проведе ваксиниране на населението, или Covid-19 в училищата да се третира както грипните епидемии.

"Видно е, че тази инфекция не се отразява на децата - карат я на крак или изобщо не разбират, че са се заразили. Който е болен, остава вкъщи, докато се оправи, а останалите продължават образователния процес и не се поставят под карантина", каза Кацаров.

Той даде пример с методологията на германските здравни власти, по която се преценява кога да бъдат върнати по-строги мерки за изолация на населението.

"Мерки за забавяне на разпространението трябва да се прилагат, ако броят на новите случаи надхвърли 35-50 на 100 000 души от населението за седмица. За нашата страна това означава 2500-3500 души, заразени седмично. Ако се надхвърли тази бройка, тогава трябва да се мисли за мерки за ограничаване и забавяне на разпространението, за да не се претовари здравната система. Ние в момента сме под 1000. Не се налага да се вземат такива мерки, още повече при децата, при които протича безсимптомно", каза той.

"Престанете да ръсите небивалици и фантазии" Д-р Елена Радева за Covid-19

Кацаров призова здравните власти в страната да представят данни за това колко души в България са се срещали с вируса, за да се прецени дали епидемията е пред затихване или предстои разпространението й да се увеличава.

Решението за това как ще протичат учебните занятия в 107 училище ще се вземе след среща на директора със столичната РЗИ.

Смъртността от Covid-19 в Европа (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023