Снимка: © Getty Images

Здравният експерт Стойчо Кацаров предупреждава за "голям риск от хаос в образователния процес", а причината за това не е свързана с коронавируса, а с организацията, която МОН и РЗИ са създали. 

"Начинът, по който се организира поставянето под карантина, ще доведе дотам, че в един момент няма да се знае кой клас докъде е стигнал, каква част от програмата е усвоил. Един клас може да излезе повече от един път под карантина. Ако децата се поставят безразборно под карантина само заради това, че са били контактни, хаосът в образователната система е неизбежен. Те ще имат една загубена година. Няма как да се размине, ако се действа по този начин", каза Кацаров пред БНР. 

Коментарът му дойде малко след като стана ясно, че в столичното 107 училище са установени общо 5 учители с положителни проби за Covid-19, а 4 паралелки ученици са извадени в карантина. Оказва се, че ръководството на училището е платило за своя сметка тестове на целия преподавателски персонал.  

Кацаров смята, че възприетият подход за изваждане на цели класове в изолация за дистанционно обучение не е състоятелен. По думите му, има два възможни изхода от ситуацията - целият образователен процес да мине в дистанционна форма, докато не се проведе ваксиниране на населението, или Covid-19 в училищата да се третира както грипните епидемии. 

"Видно е, че тази инфекция не се отразява на децата - карат я на крак или изобщо не разбират, че са се заразили. Който е болен, остава вкъщи, докато се оправи, а останалите продължават образователния процес и не се поставят под карантина", каза Кацаров. 

Той даде пример с методологията на германските здравни власти, по която се преценява кога да бъдат върнати по-строги мерки за изолация на населението. 

"Мерки за забавяне на разпространението трябва да се прилагат, ако броят на новите случаи надхвърли 35-50 на 100 000 души от населението за седмица. За нашата страна това означава 2500-3500 души, заразени седмично. Ако се надхвърли тази бройка, тогава трябва да се мисли за мерки за ограничаване и забавяне на разпространението, за да не се претовари здравната система. Ние в момента сме под 1000. Не се налага да се вземат такива мерки, още повече при децата, при които протича безсимптомно", каза той. 

"Престанете да ръсите небивалици и фантазии" Д-р Елена Радева за Covid-19

Кацаров призова здравните власти в страната да представят данни за това колко души в България са се срещали с вируса, за да се прецени дали епидемията е пред затихване или предстои разпространението й да се увеличава. 

Решението за това как ще протичат учебните занятия в 107 училище ще се вземе след среща на директора със столичната РЗИ. 

Смъртността от Covid-19 в Европа (инфографика)

Прочети