Държавите от ЕС обмислят по-нисък таван на цените на газа в търсене на компромиси Снимка: © Getty Images

Страните-членки на Европейския съюз разглеждат предложение за таван на цените на газа, което е по-ниско от първоначално направеното от Европейската комисия, съобщава "Ройтерс". Според някои държави границата е твърде висока, а за други тя е твърде ниска.

Преговорите по предложението, което трябва да ограничи скоковете в цените на газа, започват в петък.

Миналата седмица Комисията предложи таван на цените на газа, който ще започне да действа, ако цената на горивото за предния месец надхвърли 275 евро за мегаватчас за две седмици и е с 58 евро по-висока от референтната цена на втечнения природен газ за 10 дни.

Някои държави разкритикуваха първоначалната идея на Брюксел, включително, че тя е изработена на база много висока цена и под строги критерии. Според тях ограничението никога няма да бъде задействано и по този начин няма да успее да предпази икономиките им от ценовите скокове.

Държавите членки ще разгледат ревизирано предложение, направено от Чехия, с което таванът се поставя на 264 евро/МВтч с изискване цените да останат такива в продължение на поне 5 дни вместо две седмици.

Документацията по него, видяна от "Ройтерс", показва също така разширен обхват на ограничението, така че то да обхване не само договорите за газ за предния месец (както предлага ЕК), но и договорите с дати на изтичане на срока до три месеца напред.

Страните обаче все още не са постигнали съгласие дали изобщо ще ограничават цените.

Междувременно пет държави - Италия, Полша, Гърция, Белгия и Словения - предлагат други два варианта: или много по-ниска фиксирана горна граница на цените от 160 евро/MWh, или т.нар. "динамичен таван на цените", който би могъл да се промени в зависимост от съществуващите референтни цени на втечнения природен газ.

Няколко държави, сред които Германия и Нидерландия, обаче предупреждават, че определянето на пределни цени може да затрудни Европа при привличането на така необходимите доставки на газ от световните пазари.

Цените на природния газ в ЕС се повишиха тази година, след като Русия намали доставките на горивото за Европа след началото на войната в Украйна. Това принуди правителствата да похарчат стотици милиарди евро, за да предпазят икономиките си от рязкото повишаване на енергийните разходи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Най-популярният модел нов автомобил от марката BMW в България за 2022 г. e BMW X5

15% от продажбите са на електрифицирани модели

21:22 - 07.02.2023

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023