Държавите от ЕС обмислят по-нисък таван на цените на газа в търсене на компромиси Снимка: © Getty Images

Страните-членки на Европейския съюз разглеждат предложение за таван на цените на газа, което е по-ниско от първоначално направеното от Европейската комисия, съобщава "Ройтерс". Според някои държави границата е твърде висока, а за други тя е твърде ниска.

Преговорите по предложението, което трябва да ограничи скоковете в цените на газа, започват в петък.

Миналата седмица Комисията предложи таван на цените на газа, който ще започне да действа, ако цената на горивото за предния месец надхвърли 275 евро за мегаватчас за две седмици и е с 58 евро по-висока от референтната цена на втечнения природен газ за 10 дни.

Някои държави разкритикуваха първоначалната идея на Брюксел, включително, че тя е изработена на база много висока цена и под строги критерии. Според тях ограничението никога няма да бъде задействано и по този начин няма да успее да предпази икономиките им от ценовите скокове.

Държавите членки ще разгледат ревизирано предложение, направено от Чехия, с което таванът се поставя на 264 евро/МВтч с изискване цените да останат такива в продължение на поне 5 дни вместо две седмици.

Документацията по него, видяна от "Ройтерс", показва също така разширен обхват на ограничението, така че то да обхване не само договорите за газ за предния месец (както предлага ЕК), но и договорите с дати на изтичане на срока до три месеца напред.

Страните обаче все още не са постигнали съгласие дали изобщо ще ограничават цените.

Междувременно пет държави - Италия, Полша, Гърция, Белгия и Словения - предлагат други два варианта: или много по-ниска фиксирана горна граница на цените от 160 евро/MWh, или т.нар. "динамичен таван на цените", който би могъл да се промени в зависимост от съществуващите референтни цени на втечнения природен газ.

Няколко държави, сред които Германия и Нидерландия, обаче предупреждават, че определянето на пределни цени може да затрудни Европа при привличането на така необходимите доставки на газ от световните пазари.

Цените на природния газ в ЕС се повишиха тази година, след като Русия намали доставките на горивото за Европа след началото на войната в Украйна. Това принуди правителствата да похарчат стотици милиарди евро, за да предпазят икономиките си от рязкото повишаване на енергийните разходи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024