Строители на АМ "Хемус" искат заплати с протест пред НС, Комитова твърди, че парите са в "анонимните" фирми Снимка: © АПИ

Българската браншова камара "Пътища" излезе на национален протест пред Народното събрание с искане държавата да изплати натрупаните задължения към пътностроителните и пътноподдържащите фирми.

„Строителните фирми са изправени пред фалит, не могат да изплащат заплати и да се разплащат с доставчиците, а пътищата в страната се рушат заради спрени регулярни ремонти“, обясни Георги Златев от камарата пред БНР и добави, че в последната година са спрени всички плащания към пътния бранш.

„Без път няма посока!“, „Кой ще ми плаща тока?“, „Дайте ни изработеното“ и „Не сме престъпници“ – такива плакати издигнаха работниците пред сградата на парламента.

Пред Нова ТВ протестиращи от фирмата „Автомагистрали Хемус“ АД поискаха да им бъдат изплатени възнагражденията, а в студиото на телевизията регионалният министър Виолета Комитова каза, че не е ясно дали си търсят парите от нея или от работодателите.

„За АМ „Хемус” са раздадени 1 милиард лева като аванси на фирми, които участват в строителството. Парите са във фирмите и са дадени преди 2 години, по времето на г-н Николай Нанков и г-жа Петя Аврамова (б.а. – зам.-министъра и министъра на регионалното развитие от ГЕРБ). Нека фирмите отговорят къде са тези средства. Съвсем малка част от тях са усвоени”, заяви Комитова. "Не ме разбирайте погрешно, работещите в сектора трябва да получават заплатите си".

МРРБ откри "анонимни" строители на АМ "Хемус", според ГЕРБ всичко е 6

Думите ѝ идват ден след като МРРБ и ГЕРБ се сблъскаха по темата с АМ „Хемус“. Стана ясно, че само в 3 от общо 9 участъка има разрешения за строеж с приключили процедури по отчуждаване и одобрени инвестиционни проекти. По участъците 4, 5 и 6 няма нито едно издадено разрешение за строеж, но въпреки това са изпълнявани незаконни строително-монтажни работи, показа проверка на ДНСК.

Бившите ресорни министри на ГЕРБ Петя Аврамова и Николай Нанков дадоха отделен брифинг, на който отрекоха да има нарушения на процедурите и на свой ред обвиниха Комитова в това, че "не придвижва на йота" управлението на инфраструктурния проект.

Комитова попита кой строи участък 4 от "Хемус", тъй като строителите, които работят без нужните разрешения, са неизвестни на властите, а едновременно с това служебният кабинет е критикуван от бившите управляващи, че бави завършването на магистралата.

„Слушах в предишната политическа кампания, че АМ „Хемус” ще се завърши до 2024 г. Търсех документи в Регионалното министерство за този срок. Накрая установих, че имаме договори за строителство на отсечките 1-3. Г-н Нанков и г-жа Аврамова са сключили договори тези 51 км да се построят за 60 месеца. Тоест, това е по 1 км на месец. При останалите отсечки обаче нямаме разрешение за строеж. В последните три участъка дори не е ясно откъде ще мине трасето”, каза Комитова пред Нова ТВ.

„Виждате, че срещу мен излизат много министри. Държат колективно да ме нападат. Това е акция на някаква глутница. Аз просто казвам истината. Дори да питаме кой работи по отсечка 4, няма да получим отговор. Лъжите на Нанков започват да ми идват в повече. Той не опроверга моите твърдения, а се опитва да ме напада в лично качество. Нанков се държи като дете, на което сме му изяли десерта, защото му прекъснахме пътя на парите от МРРБ към АПИ и фирмите”, заяви Комитова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024