Снимка: © АПИ

Българската браншова камара "Пътища" излезе на национален протест пред Народното събрание с искане държавата да изплати натрупаните задължения към пътностроителните и пътноподдържащите фирми.

„Строителните фирми са изправени пред фалит, не могат да изплащат заплати и да се разплащат с доставчиците, а пътищата в страната се рушат заради спрени регулярни ремонти“, обясни Георги Златев от камарата пред БНР и добави, че в последната година са спрени всички плащания към пътния бранш.

„Без път няма посока!“, „Кой ще ми плаща тока?“, „Дайте ни изработеното“ и „Не сме престъпници“ – такива плакати издигнаха работниците пред сградата на парламента.

Пред Нова ТВ протестиращи от фирмата „Автомагистрали Хемус“ АД поискаха да им бъдат изплатени възнагражденията, а в студиото на телевизията регионалният министър Виолета Комитова каза, че не е ясно дали си търсят парите от нея или от работодателите.

„За АМ „Хемус” са раздадени 1 милиард лева като аванси на фирми, които участват в строителството. Парите са във фирмите и са дадени преди 2 години, по времето на г-н Николай Нанков и г-жа Петя Аврамова (б.а. – зам.-министъра и министъра на регионалното развитие от ГЕРБ). Нека фирмите отговорят къде са тези средства. Съвсем малка част от тях са усвоени”, заяви Комитова. "Не ме разбирайте погрешно, работещите в сектора трябва да получават заплатите си".

МРРБ откри "анонимни" строители на АМ "Хемус", според ГЕРБ всичко е 6

Думите ѝ идват ден след като МРРБ и ГЕРБ се сблъскаха по темата с АМ „Хемус“. Стана ясно, че само в 3 от общо 9 участъка има разрешения за строеж с приключили процедури по отчуждаване и одобрени инвестиционни проекти. По участъците 4, 5 и 6 няма нито едно издадено разрешение за строеж, но въпреки това са изпълнявани незаконни строително-монтажни работи, показа проверка на ДНСК.

Бившите ресорни министри на ГЕРБ Петя Аврамова и Николай Нанков дадоха отделен брифинг, на който отрекоха да има нарушения на процедурите и на свой ред обвиниха Комитова в това, че "не придвижва на йота" управлението на инфраструктурния проект.

Комитова попита кой строи участък 4 от "Хемус", тъй като строителите, които работят без нужните разрешения, са неизвестни на властите, а едновременно с това служебният кабинет е критикуван от бившите управляващи, че бави завършването на магистралата.

„Слушах в предишната политическа кампания, че АМ „Хемус” ще се завърши до 2024 г. Търсех документи в Регионалното министерство за този срок. Накрая установих, че имаме договори за строителство на отсечките 1-3. Г-н Нанков и г-жа Аврамова са сключили договори тези 51 км да се построят за 60 месеца. Тоест, това е по 1 км на месец. При останалите отсечки обаче нямаме разрешение за строеж. В последните три участъка дори не е ясно откъде ще мине трасето”, каза Комитова пред Нова ТВ.

„Виждате, че срещу мен излизат много министри. Държат колективно да ме нападат. Това е акция на някаква глутница. Аз просто казвам истината. Дори да питаме кой работи по отсечка 4, няма да получим отговор. Лъжите на Нанков започват да ми идват в повече. Той не опроверга моите твърдения, а се опитва да ме напада в лично качество. Нанков се държи като дете, на което сме му изяли десерта, защото му прекъснахме пътя на парите от МРРБ към АПИ и фирмите”, заяви Комитова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Как руснаците отпразнуваха анексията на украинските области

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили