Строителството на АМ "Хемус" ще поскъпне с 30%, в оптимистичния вариант

25-30% оскъпяване на стойността на АМ "Хемус" - това е оптимистичният сценарий на МРРБ за строителството на вечно отлаганата магистрала в Северна България.

Сметката беше направена от министъра на регионалното развитие Андрей Цеков, който обяви, че държавата е изпуснала всички срокове за "унищожаване" на спорните договори за инхаус поръчки през "Автомагистрали".

"Такъв иск е следвало да бъде предявен или до края на 2021 г., или до края на 2022 г., ако приемем кой е последният. През това време министри са били Петя Аврамова, Виолета Комитова, Гроздан Караджов и Иван Шишков... Никой от тези министри нямаше политическа и морална решителност да го направи", каза Цеков в интервю за bTV.

Самият той беше зам.-финансов министър в кабинета "Петков", чийто мандат съвпада с въпросните срокове - той твърди, че е имал разговор с Караджов за прекратяване на договорите, но не разкри какви са били съображенията на тогавашния ръководител на МРРБ за бездействието.

Междувременно, строителните фирми - клиенти на "Автомагистрали" - вече искат индексация на поръчките за "доставка" на строителни материали за "Хемус", което ще оскъпи процедурата.

Цеков е събрал работна група, която трябва да даде вариант за изход от патовата ситуация и да се избегне алтернативния съдебен спор, в който държавата би търсила аргументи за "стопанска неизгодност" на заварените договори от времето на ГЕРБ.

Той е поставил три условия, при които строителството на "Хемус" би продължило още тази година:

  • Изпълнителите да поемат по-дълга гаранция за качество на пътя за 7 г., а не само за 2 години, както е по договорите, сключени досега;
  • Индексацията на цените за строителство да не засяга вече платените авансово над 1 млрд. лв., за които се води прокурорско разследване след разкритията за кешови тегления. "Те са разполагали с тях от три години и са имали възможност да купят строителни материали", каза Цеков.
  • За остатъчната сума от договорите (около 1 млрд. лв.) да се "намери разумна формула за оскъпяване", като крайният ефект би трябвало да бъде до 30% спрямо общата стойност от около 2.7 млрд. лв. за строежа на АМ "Хемус".

В сряда председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заплаши с "двойно" увеличение на цената заради забавянето на строителството поради разследванията - това беше опровергано от регионалния министър.

"При нормална индексация в обществена полза е строителството да продължи, а не след година или година и половина", каза Цеков. Ако това не се случи - рискът е да се стигне до поредни съдебни спорове и отлагане на строителството за 2025 г.

Той напомни, че още преди две години Асен Василев сезира прокуратурата заради абсурдните възлагания с инхаус процедури през "Автомагистрали" - нищо не беше направено по тези сигнали, освен висящото дело срещу човека, обвинен за изнасянето на крупни суми от сметките на строителни фирми в брой.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024