Сунак е с най-силната кандидатура за премиер на Великобритания Снимка: © Getty Images

Бившият британски министър на финансите Риши Сунак потвърди, че ще се кандидатира за лидер на Консервативната партия и премиер само ден, преди да изтече крайния срок за номинациите.

"Изправени сме пред дълбока икономическа криза," мотивира той решението си с публикация в Twitter. "Искам да поправя икономиката ни, да обединя партията и да постигна резултати за страната."

Сунак бе подкрепен от Сюела Брейвирман, бившият вътрешен министър, след чиято оставка дойде и оттеглянето на досегашния министър-председател Лиз Тръс - причината за края на управлението на Тръс бе провал в бюджетната политика.

Новият кандидат получи достатъчно подкрепа, за да участва в надпреварата, като зад него застават 146 депутата. Втори в надпреварата е Борис Джонсън с 56 - макар лагерът му да претендира, че и той е надхвърлил котата от 100, това не може да бъде доказано.

Пени Мордант също се е кандидатирала официално, макар към момента официално да има на своя страна само 23 депутати. Тя отрича да преговаря с Джонсън за това да даде подкрепата си в замяна на ръководна позиция.

За участие в надпреварата са нужни поне 100 номинации, като към момента позициите си са обявили 225 от 357 депутати. Крайният срок е 16 часа българско време в понеделник.

Ако само един от кандидатите надхвърли нужната граница, то новият премиер ще бъде обявен още на същия ден. Ако са двама, ще последва гласуване на членовете на Консервативната партия, сред които Джонсън има голяма подкрепа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024