Сутрешни новини: 40% положителни проби и 80 починали с Covid; ЕК иска 300 млн. ваксини от Pfizer Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 4390, а направените PCR тестове – 11 068. Това означава, че близо 40% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни.

Отново се наблюдава висок брой смъртни случаи на хора с доказан коронавирус – 80. Жертвите на инфекцията у нас са вече 1851.

Сред заразените най-много са отчетени в София – 1318, в Пловдив са 471, във Варна – 301, в Благоевград – 229, а в Русе – 218. 3278 от всички 83 366 положителни проби са на медици.

През изминалото денонощие отчитаме 516 излекувани, а активните носители на вируса са 55 716. В болници се лекуват 4176 пациенти с Covid, а 280 от тях са в тежко състояние и се намират в интензивни отделения.


Очаква се днес Европейската комисия да одобри официално договор за получаване на 300 милиона дози от ваксината срещу Covid-19, разработена от американската Pfizer и германската BioNTech.

Ваксината на Pfizer е с над 90-процентова ефикасност

Вчера председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече тази ваксина „най-обещаващата“, която е създадена досега. Това показват и резултатите от фаза 3 на клиничните тестове – преди два дни Pfizer обяви, че тя е с над 90-процентова ефикасност.

„След като тази ваксина стане достъпна, нашият план е да я внедрим бързо навсякъде в Европа“, каза фон дер Лайен, цитирана от Reuters.

От лекарства за рак до Covid-ваксина: Турският имигрант в Германия, който даде надежда на света

Това ще бъде четвъртият договор на ЕК с фармацевтична компания за закупуване на ваксини. „И още много ще ги последват. Вече започнахме да работим с държавите членки, за да подготвим национални кампании за имунизации“, каза още председателят на ЕК.


Китай изстреля в орбита първия 6G сателит в света. Той бе пратен в космоса на борда на ракетата „Дългият поход-6“. Полетя заедно с още 12 сателита от провинция Шанджи, предадоха Reuters и BBC.

Целта е проба на 6G технологията, която е над 100 пъти по-бърза от тази от пето поколение. Според държавната китайска телевизия – сателитът ще бъде използван в градското строителство, в предотвратяване на бедствия и аварии, в опазване на околната среда.


Джо Байдън нарече „смущаващ“ отказа на Доналд Тръмп да признае загуба на президентските избори. Преди няколко дни демократът бе обявен като победител в битката за Белия дом, но настоящият държавен глава казва, че все още нищо не е приключило и ще оспорва резултатите в няколко щата.

„Мисля, че това е смущаващо“, каза Байдън в Уилмингтън, щата Делауер. „Единственото нещо е, че, как да го кажа по-тактично – смятам, че това няма да помогне на наследството, което оставя президентът. В края на краищата – всичко ще се осъществи на 20 януари“.

Ердоган поздрави Джо Байдън след 3-дневно мълчание

Демократът е провел телефонни разговори с Борис Джонсън, Еманюел Макрон, Ангела Меркел и други лидери. „Казвам им, че Америка се завръща. Ще се върнем обратно в играта“, каза Байдън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024