Сутрешни новини: AstraZeneca отрече, че ваксината ѝ е "неефективна"; Отмениха запор на фирма на Божков Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 772, а направените тестове – 13 540. Данните от единния информационен портал показват, че положителните проби са под 6%.

Отново се наблюдава увеличение на броя смъртни случаи, свързани с Covid – 60. Общият брой на жертвите от началото на пандемията достигна 8880.

Излекуваните са 1059, което означава, че всички оздравели са над 180 хиляди. Активни носители на вируса са малко повече от 26,5 хиляди българи. В болници се лекуват 2822 пациенти с коронавирусна инфекция, а 279 от тях се намират в интензивни отделения заради тежкото си състояние.

През изминалото денонощие са ваксинирани 655 български граждани, с което броят на имунизираните срещу Covid стана 26 798 – все още под 0,4% от общото население.


Софийският административен съд е отменил запор върху имоти на стойност 940 978 лв., наложен от НАП на свързаното с Васил Божков дружество „Декарт“ ООД. Решението на съдията Пламен Горелски е от декември 2020, съобщава в. „Сега“.

Фирмата е собственост на "Вабо систъмс" ЕООД и "Видео бет" АД. "Вабо сисъмс" е собственост на "Нове интернал", което е притежавано еднолично от укриващия се в Дубай бивш хазартен бос. Прокуратурата го свърза именно чрез него с певицата ЛиЛана, обвинена в незаконно присвояване на еврофондове.

Повод за запорите са данъчни задължения от 117 000 лв. - главница и лихви, които "Декарт" не оспорва. Дружеството все пак твърди, че те са немотивирани и несъразмерни. Съдът приема, че постановлението на данъчните за тези 10 имота е незаконосъобразно и неправилно, както и без мотиви.

Той установява, че сборът от данъчните оценки само на първите четири имота е на стойност 180 820 лв., т.е. значително по-висок от задължението. Това означава, че е налице свръх обезпеченост на публичното държавно вземане, а така се възпрепятства възможността „Декарт“ да се разпорежда с активите си, както намери за добре, пише в решението на съда. Създават се и предпоставки НАП да бъде съдена по Закона за отговорността на държавата.


AstraZeneca отхвърли всички твърдения, че разработената от нея ваксина срещу Covid-19 не е ефикасна при хора над 65-годишна възраст. Изявлението на британско-шведската фармацевтична компания е по повод медийни публикации на германските издания Handelsblatt и Bild, според които препаратът е ефективен между 8 и 10% за тази възрастова група.

В писмена позиция AstraZeneca определя твърденията като „напълно неверни“. Компанията добавя, че Британската комисия за ваксинация е одобрила използването на препарата при възрастните, а освен това, при анализ на кръвни проби от тази група, е отчетен силен имунен отговор.

Междувременно ЕС заплаши да блокира износа на ваксини срещу коронавирус в трети страни като Великобритания, след като AstraZeneca бе обвинена, че не е дала обяснение за съкращаването на доставките за страните членки. Компанията обяви, че няма да успее да снабди държавите от блока с 60% от обещаните количества за първото тримесечие.


Италианският премиер Джузепе Конте ще подаде оставка във вторник с надежда да си осигури нов мандат за съставяне на правителство, обяви кабинетът му. Страната е в политическа криза, докато продължава борбата си срещу Covid-19.

Конте оцеля при два вота на доверие в парламента миналата седмица, но загуби мнозинството в Сената, след като предшественикът му Матео Ренци оттегли малката партия Italia Viva от управляващата коалиция. Причината за този ход бе недоверие в мерките на правителството за овладяване на Covid-пандемията.

Президентът Серджо Матарела ще реши дали да приеме оставката на Конте. Очаква се той да му позволи да състави ново мнозинство. Ако получи мандата, премиерът ще се нуждае от още петима сенатори в коалицията. Тя е водена от ляво-центристката Демократическа партия и движението „Пет звезди“.

Конте все още е най-популярният политик в Италия с рейтинг над 50%, сочат данните на Reuters.


Обвинителният акт за импийчмънт на Доналд Тръмп официално бе внесен в Сената. Обвинението срещу него е само едно - подбудителство към бунт, заради щурма на Капитолия от 6 януари, при който загинаха петима души.

Процесът в горната камара на Конгреса се очаква да започне на 9 февруари. Демократите ще се нуждаят от подкрепата на 17 републиканци, за да може Тръмп никога повече да не заема позицията президент на САЩ.


Личният адвокат на Тръмп – Руди Джулиани, се изправя срещу съда заради твърдения за измами на президентските избори. Обвинението е на американската компания за производство на машини за гласуване Dominion Voting Systems, а искът срещу адвоката е на стойност 1,3 млрд. долара, пишат FT и The New York Times.

Според компанията - Джулиани и помощниците му са разпространили лъжа, която е подвела милиони хора да вярват, че фирмата е откраднала гласовете им и е определила изхода от изборите в полза на Джо Байдън. Компанията е похарчила над 500 хил. долара за частна охрана, за да защити служителите си от тормоз и смъртни заплахи.

Dominion вече е завела и иск за 1,3 млрд. долара срещу друг бивш адвокат на Тръмп - Сидни Пауъл, която отправи същите обвинения.


Прочетете още:

Според NOVA в Занзибар няма Covid - а дано, ама надали

Moderna разработва допълнителна ваксина заради южноафриканския щам на Covid

АПИ оскъпи тол-системата с още 140 млн. - ще плаща на външни IT специалисти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024