„Целогодишно в Занзибар е 30 градуса, няма грип, няма жълта треска и малария, но най-вече няма Covid-19“ – това е анонсът на водещата Мартина Ганчева в предаването „Събуди се“ по NOVA, с който на 24 януари тя кани двама туроператори да разкажат защо островът в Танзания може да бъде хитова дестинация сред българите по време на пандемията.

Ганчева няколко пъти повтаря как на острова "няма коронавирус" и все повече наши съграждани избират да пътуват до Занзибар, за да прекарат зимните месеци на топло в Индийския океан. Туроператорите рекламират своите директни чартъри, „ниски цени“ и включени застраховки, като освен това добавят, че не се изисква резултат от PCR тест за пътуване в Танзания.

Оказва се обаче, че макар в африканската страна да има регистрирани едва 509 инфекции с Covid-19 и 21 смъртни случая, тази статистика на Johns Hopkins и Worldometer не е обновявана от средата на миналата година. Властите пренебрегват пандемията и налагат цензура на журналистите, осмелили се да критикуват правителството за реакцията му срещу коронавируса. САЩ препоръчва на гражданите си да избягват посещение на дестинацията, а Великобритания напълно забрани влизането от Танзания.

„Кое повиши интереса на българите към родното място на Фреди Меркюри?“, пита Ганчева своите гости - туроператорите Любомир Николов и Антония Чомпалова от Antea Travel, която предлага пътувания до о-в Занзибар. Водещата дори се шегува, че навръх Нова година „най-много българска реч се е чувала по крайбрежието на Индийския океан“.

„Много българи не са пътували в чужбина цяла година и хората имат нужда от промяна, слънце и усмивки“ – казва Николов – „Занзибар, Мексико, Малдивите предлагат това. Отпуснатите регулации го позволяват“, допълва той, докато Ганчева добавя, че „туроператорите правят всичко възможно да осигурят тези пътувания“.

„Хората се възползват на максимум. Всяка седмица вече са пълни самолетите и така до април“, отбелязва Чомпалова. Тя добавя, че има и други варианти за достигане до екзотичния остров, но те са много „по-неудобни“ и включват прекачвания и чакане по летища. „Чартърът е много по-удобен транспорт - качваш се, слизаш и вече си там“, казва тя.

Създава се усещането, че в студиото се прави скрита реклама на туристически пътувания до Занзибар. В Закона за радиото и телевизията е посочено, че в търговските съобщения не трябва да се използват техники, действащи върху подсъзнанието. Техники за подсъзнателни внушения са индиректни методи, които не са обозначени като търговски съобщения и не се разпознават от аудиторията като такива, но могат да формират подсъзнателна психическа реакция и нагласа в аудиторията към представяните стоки и услуги.

Николов казва, че „не е нужно да си богат“, за да летиш до Занзибар. „Почивката може да бъде и по-евтина. Цените започват около 1100-1200 евро. Всеки може да инвестира в своето здраве и да направи една такава почивка“.

„Със застраховките, които правим, клиентите са защитени. Престоят и карантината са покрити. Евентуално връщане и лечение в България също е включено“, отбелязва още той.

Занзибар наистина се представя като една от най-популярните дестинации у нас в последните седмици. Няколко туроператори предлагат специални оферти и богат избор за настаняване в десетки хотели, а в чартърите дори се включват пакети за сафари в континентална Танзания. Като основно предимство се изтъква ниското ниво на разпространение на Covid-19.

Първите три „топ оферти“ в сайта на Antea Travel също са за пътувания и престой на острова. Две от тях са за четиризвездни хотели, като десетдневно пътуване за един човек е между 2700 и 3600 лева. Полетите са насрочени за февруари и март.

Американското посолство в Танзания обаче препоръчва на гражданите на САЩ да избягват пътувания в страната заради коронавируса. Нивото на предупреждение е №3 – предпоследно равнище. Освен заради Covid, препоръката е посещения да се избягват заради „престъпления, тероризъм и насилие срещу LGBTQ+ общността“.

На 22 януари 2021 г. Великобритания наложи забрана за влизане на територията ѝ от страна на всички пътуващи от Танзания и Демократична Република Конго. Причината – Covid-19.

Остров Занзибар е полуавтономна област в рамките на Танзания и е част от едноименния архипелаг. Предлага на посетителите много красиви забележителности като Музея на палатите, Занзибарския културен център с галерия и театър на открито. Там всеки може да наблюдава и природни феномени като отливите в Индийския океан.

Управлението на страната обаче е определяно от много световни лидери като „диктатура“.

Президентът Джон Магуфули, който е на власт от 2015, обяви, че страната е победила Covid-19. Властите спряха да отчитат броя инфекции от миналия април и оттогава цифрите не са се променяли, съобщава TRT World, които разработиха материал за Танзания преди няколко дни.

Според държавния глава – пандемията е нещо „преувеличено“. Тези, които опитаха да насочат вниманието на обществото към разпространяващия се вирус, са били арестувани. Политици и активисти смятат, че управляващите ги следят чрез мобилните им телефони.

„Коронавирусът в нашата страна бе победен със силата на Бог“, каза през юни 2020 Магуфули – седмици след като поиска оставката на здравния министър, противопоставил се срещу методите му. Президентът смята, че най-добрата терапия е лимоновият чай, пише TRT. Правителството прави така, че да не изнася почти никаква информация за здравната обстановка към другите африкански страни и отвъд континента.

Управляващите дори спряха излъчването на местен телевизионен канал, обвинявайки продуцентите в представяне на грешна информация за пандемията. В страната има обвинени и арестувани журналисти, опитали се да покажат, че епидемията не е маловажна.

„Достъпът до информация е ключова част от борбата срещу Covid-19 пандемията. Танзанийското правителство обаче избира да цензурира журналистите и медиите, които говорят за заразата“, отбелязва в свой доклад международната неправителствена организация „Амнести Интернешънъл“, добавяйки, че в страната действа закон, който не позволява разпространяване на каквато и да е информация за епидемията.

Причината, която изтъкват от правителството, е, че не искат „да плашат“ гражданите на страната с население от над 56 млн. души. Въпреки това Магуфули търси финансова подкрепа за справяне с пандемията от Африканската банка за развитие.


Този текст е част от newsletter-а на "Булевард България". Ако искате да получавате избрани от екипа ни статии веднъж седмично, абонирайте се тук.


За или против "ваксинационните паспорти" в ЕС?

Има ли двоен стандарт: Австралия "не иска" собствените си граждани, а кани 1200 чужденци за Australian Open

Бягство за богати: Швейцарски курорт предлага 4-месечна "корона-почивка" в Алпите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024