Сутрешни новини: България празнува 113 г. от Независимостта; Виена ще допуска само ваксинирани и преболедували до нощни клубове Снимка: © Pixabay

На 22 септември България отбелязва 113 години от обявяването на своята независимост.

През 1908 г., в църквата старата столица Велико Търново, княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват независимо Българско Царство. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.

Денят на независимостта: Непознатият български успех

В 10:30 ч. във Велико Търново ще се проведе военният ритуал по издигането на националното знамен на Република България. Президентът Румен Радев ще произнесе реч, а след това ще се включи в шествие до паметника "Майка България" в центъра на града.

В София Националната гвардейска част ще положи венци пред Паметника на Независимостта от 11 до 11:15 ч.


2192 нови случая или 9.8% позитивни проби за коронавирусна инфекция са отчетени за последното денонощие в България. Броят на хоспитализираните расте до 4935 души, а пациентите в интензивни отделения вече са 405.

58 души с Covid-19 са починали през изминалия ден в страната. Броят на излекуваните е двойно по-нисък от този на новозаразените.

10 071 дози от ваксините са поставени за един ден, а 1 289 055 души са изцяло имунизирани (18,4%).


Американският президент Джо Байдън свиква виртуална среща на върха заради Covid-19 като част от събитията по повод общото събрание на ООН. В срещата ще участват световни лидери, филантропи, представители на гражданското общество, фармацевтични компании и др., като идеята й е да се изгради глобална визия за преодоляването на пандемията до края на 2022 г.

САЩ ще поиска от участниците да се ангажират с "по-високо ниво на амбиция" в борбата с Covid-19 чрез инвестиции в четири насоки - равен достъп до ваксините и ускоряване на имунизационната кампания, разрешаване на проблемите с доставките на кислород за болниците, улесняване на достъпа до лични предпазни средства и лекарства, както и създаване на устойчиво здравно осигуряване.

Планът на Байдън е да се постигне имунизиране на поне 70% от световното население до края на 2022 г.


Виена въвежда нови по-стриктни мерки за ограничаване на епидемията от Covid, като от 1 октомври ще позволи само на ваксинирани или преболедували хора да посещават нощни заведения и събирания с повече от 500 участници.

Служителите на тези обекти ще могат да работят само ако са ваксинирани, преболедували или имат негативен PCR тест.

Новата мярка ще бъде въведена за първоначален срок от 1 месец по предложение на кмета на австрийската столица Михаел Лудвиг.


Китай ще прекрати финансирането за строителството на нови въглищни централи по света. Вместо това Пекин ще подкрепя проекти за зелена енергия в развиващите се държави. Това обяви президентът на Китай Си Дзинпин по време на речта си пред ООН.

Досега Китай е бил най-големият донор за изграждането на въглищни електроцентрали както в Азия, така и в Африка и Южна Америка. С отказа си от подкрепа за този вид производство на енергия Китай следва решението на Япония и Южна Корея.


Актьорът Уили Гарсън, известен с ролята си на Станфорд Блач в сериала "Сексът и градът", е починал на 57-годишна възраст. Причините за смъртта му все още не са изяснени, но източници на TMZ твърдят, че той е страдал от онкологично заболяване.

Гарсън остава в историята на киното с роли в над 170 филмови и тв продукции, включително "Приятели", "Туин Пийкс", "Али Макбийл", "Досиетата Х", "Денят на мармота", "Да бъдеш Джон Малкович", "Престъпления от класа", и др.


Астрономическата есен на 2021 г. ще настъпи днес в 22:12 ч. В същия час ще се отбележи и есенното равноденствие - моментът, в който продължителността на деня и нощта ще се изравнят, а светлата част на денонощието ще започне постепенно да намалява до настъпването на зимата в края на декември.

Максималните температури в страната днес ще са между 16 и 21 градуса, през деня ще е предимно облачно и ветровито.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024