Сутрешни новини: България се затваря за пристигащи от още 3 страни; Полина Трифонова отпадна от Олимпиадата Снимка: © Getty Images

България затваря границите си за чужденци от още три държави, попадащи в „червената“ Covid-зона – Малта, Грузия и Андора.

Българите и членовете на техните семейства, пристигащи от трите страни, ще могат да влязат у нас само срещу отрицателен PCR тест, без значение дали са ваксинирани. Ако не представят такъв, подлежат на 10-дневна карантина. Тя може да се отмени, ако в рамките на 24 часа от прибирането се представи отрицателен резултат от пробата.

Сред трите изброени страни в червената зона попада и Нидерландия, но от здравното министерство направиха изключение и гражданите на тази държава ще се допускат срещу отрицателен PCR тест. Пристигащите днес с чартърни полети от Нидерландия ще могат да влязат на българска територия и с антигенен тест.


Президентът Румен Радев ще посети Залцбург по покана на австрийския си колега Александер Ван дер Белен.

Срещата на двамата президенти ще се фокусира върху актуални въпроси от двустранните отношения, както и теми от дневния ред на Европейския съюз.

Сред тях са преодоляването на ограниченията пред свободата на движение вследствие на пандемията, приоритетите на ЕС за "зеления" и дигитален преход, борбата с климатичните промени, политиката на ЕС на разширяване към Западните Балкани и миграцията.


Българската състезателка по тенис на маса Полина Трифонова отпадна във втория кръг на Олимпийските игри в Токио. 29-годишната дебютантка на Олимпиада загуби от Сяосин Ян от Монако с 1:4 (3:11, 11:6, 5:11, 4:11, 0:11).

Преди този мач Трифонова спечели два пъти в Токио. Тя е едва третият български представител в тениса на маса в историята на олимпийските игри след Даниела Гергелчева (Сеул 1988, Барселона 1992) и Мариано Луков (Сеул 1988).

Участието си на Олимпиадата започна и приключи джудистката Ивелина Илиева. Дебютът ѝ беше успешен, тъй като 29-годишната българка победи с „ипон“ трикратната африканска шампионка Гофран Халефи от Тунис в категория до 57 кг.

Илиева трябваше да се изправи срещу действащата световна шампионка Джесика Климкейт от Канада, която се оказа непреодолима и спечели с „ипон“, елиминирайки българката на осминафиналите.

Станимира Петрова загуби още в първата си среща на Олимпийските игри и отпадна от турнира по бокс в категория до 57 кг. Тя загуби от колумбийката Марсела Йени Ариас Кастанеда на 1/16-финалите с 2:3 съдийски гласа.

Кои са българските спортисти на Олимпиадата в Токио


Новите случаи на Covid-19 в България са 57, което представлява 0,65% от направените през изминалото денонощие 8650 теста.

Един човек с доказан коронавирус е починал, а шестима са оздравели. Активните случаи са 7341, в болници се лекуват 716 пациенти с Covid, а от тях 77 се намират в интензивни отделения.

Ваксинациите продължават с бавно темпо и 1998 поставени дози. Общо 897 482 български граждани са напълно имунизирани (около 12,82% от населението).


Френският парламент официално одобри закон, който прави задължителни ваксинацията за медицинския персонал и изискването за ваксинационен пропуск, за да може гражданите да ползват десетки обществени услуги.

Посетителите на музеи, кина, клубове, фестивали и плувни басейни вече не може да влизат без ваксинационен пропуск или наскоро направен отрицателен тест.

От началото на август пропускът ще е необходим и за посещение на ресторанти, както и за пътуване с влакове и самолети. Стотици граждани на Франция протестират от няколко седмици срещу новите ограничения.

Планът на Еманюел Макрон: Ако искаш социален живот, трябва да се ваксинираш


Президентът на Тунис Каис Сайед спря дейността на парламента и уволни премиера Хишем Мешиши след мащабни протести срещу управляващата партия.

Сайед взе решението на спешно заседание в двореца си, след като хиляди тунизийци излязоха на демонстрации в няколко града. Те са недоволни от политическата криза, парализирала страната от месеци, и от липсата на адекватно управление на Covid-пандемията. В държавата с население около 12 милиона души смъртните случаи от коронавирус са над 18 хиляди.

След освобождаването на министър-председателя хората отново излязоха на улиците, за да празнуват. Сцените напомниха на революцията от 2011, пише The Guardian.

"Конституцията не ми позволява да разпусна парламента, но позволява дейността му да бъде суспендирана", заяви президентът, цитирайки член 80, който позволява подобно действие при "неизбежна опасност".

Председателят на тунизийския парламент и управляващата ислямистка партия "Ан-Нахда" обвини президента в преврат и нарушение на конституцията.

Все още не е ясно кой ще поеме управлението на държавата. Парламентът е бил обграден от военни.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024