Сутрешни новини: Байдън и Путин се срещат в Женева; Пореден бойкот на БНТ срещу Минеков Снимка: © Getty Images

БНТ и Комисията за защита на конкуренцията бойкотираха събитието „Държавата и медиите“, организирано под формата на дискусия от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

Обществената телевизия не изпрати журналистически екип, който да отрази срещата, въпреки че член на ръководството на БНТ беше поканен за втората част на събитието – „Прозрачно публично финансиране на медиите“.

Така откритият конфликт между Минеков и генералния директор на телевизията Емил Кошлуков продължава. Той започна миналия месец, когато министърът обвини БНТ, че са прекъснали студийната си програма, за да излъчат брифинг на бившите управляващи от ГЕРБ.

УС на БНТ атакува служебния кабинет пред ЕК и ЕП: Журналистите са поставени редом до терористи и престъпници

КЗК също бяха поканени да присъстват в частта „Собственост и концентрация на медиите“. В нея бе обсъдена ролята на КЗК, непрозрачният начин за придобиването на медии и падането на страната до 112-тото място по свобода на словото.

Комисията обаче също бойкотира събитието, пише „Сега“. Шеф на КЗК е майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. По време на мандата ѝ, на вече покойния чешки милиардер Петр Келнер му бе отказано да придобие Нова ТВ, а разрешение за това получи бизнесменът Кирил Домусчиев (който вече не е собственик).


Нова процедура по избор на шестима делегирани прокурори ще открие Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. До нея се стигна, след като от десетте предложени магистрати за европейски прокурори бяха одобрени само четирима.

Миналата седмица у нас на работно посещение беше и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която пристигна, за да проведе разговори за окомплектоване на пълния състав от магистрати от България, които да работят за нейния офис.

За позицията има конкретни изисквания - кандидатите трябва да са прокурори с опит в международните разследвания и в дела с измами с европейски средства.


Над 111 000 ученици от 7. и 10. клас се явяват на национално външно оценяване по български език и литература днес.

В 7:50 ч. в Министерството на образованието и науката се тегли един от двата изпитни варианта за седмокласниците. Националното външно оценяване за тях ще започне в 9 ч., ще се проведе в близо 1700 училища и ще обхване почти 60 хиляди деца. За първи път през тази година ще бъдат проверени знанията и в 10. клас. Изпитът започва час по-рано в хиляда училища за 52 хиляди ученици.

Учениците ще се допускат на изпитите с маски и срещу документ за самоличност. В една зала ще работят не повече от 10 деца. Подготвени са и помещения за карантинирани ученици.


Днес, на 16, юни ще се проведе дълго чаканата среща между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин. Тя ще се състои в швейцарския град Женева и ще бъде първата между двамата лидери, откакто демократът пое властта в Белия дом.

Пръв за преговорите ще пристигне Путин, който ще се срещне с швейцарския държавен глава Ги Пармелен, а след това и с Джо Байдън. Разговорите ще започнат в тесен кръг (в 14 ч. българско време), в присъствието единствено на външните министри на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкън, а по-късно дискусията ще продължи и в разширен състав.

Според първоначалните прогнози – продължителността на разговорите ще е около 4-5 часа, но всичко зависи от настройката на лидерите и хода на дискусиите. Не се предвиждат прекъсвания за обяд или вечеря, няма да има подписване на документи, както и обща пресконференция – двамата лидери ще дадат отделни брифинги.

Отношенията между Москва и Вашингтон се намират в най-ниската си точка от Студената война насам. И двете страни поставиха другата в списъците си с „неприятелски държави“. Нито една от тях не разполага с посланик в ответната.

Руски официални лица са санкционирани от САЩ заради различни провинения – от анексирането на полуостров Крим от страна на Москва до намесата на Кремъл в американските избори и хакерските атаки. Освен всичко това Джо Байдън нагнети допълнително напрежението, когато през март отговори положително на въпроса дали смята Владимир Путин за „убиец“.

Според анализаторите основните теми на разговорите ще бъдат кибератаките, отношенията с Украйна и Беларус, спазването на човешките права, в това число и съдбата на опозиционера Алексей Навални.

Байдън vs. Путин: Линиите на конфликта преди срещата в Женева


Новите случаи на Covid-19 в България са 161, което представлява 1,21% от направените през изминалото денонощие 13 200 теста.

Починалите с доказан коронавирус са 17, което прави жертвите от началото на пандемията 17 932. Оздравели са още 583 души, а активните случаи са под 12 хиляди.

В болници се лекуват 2097 пациенти с Covid, а от тях 241 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Във вторник са поставени 15 474 дози от ваксините. Напълно имунизираните български граждани са 713 244 (около 10,1% от населението).



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024