2011 г. Джо Байдън се среща за първи път с Владимир Путин. Тогава Байдън е вицепрезидент в първия мандат на Барак Обама, а Путин формално изпълнява длъжността на министър-председател, докато Дмитрий Медведев пази президентския му стол.

10 години по-късно Байдън и Путин ще се срещнат отново - този път от позицията си на държавни ръководители - но и САЩ, и Русия са тотално променени. Отношенията между двете страни са в най-ниската си точка от разпадането на СССР насам.

Вашингтон уличи Москва в активно вмешателство във вътрешната политика чрез кибервоенни средства и опит за манипулиране на общественото мнение преди изборите от 2016 г. Русия продължава да държи под свой контрол украинския полуостров Крим, който окупира и анексира през 2014. Санкциите от страна на Белия дом дадоха повод на Кремъл да предприеме ответни действия, като обяви Съединените щати за неприятелска държава и "оголи" дипломатическите й представителства на своя територия.

Мандатът на Доналд Тръмп между 2017 и 2021 г. доведе до непредсказуеми обрати на политиката спрямо Русия, но и до рязко изостряне на вътрешното разделение в САЩ - процес, който само обслужва интереса на Владимир Путин от отслабване на най-големия стратегически съперник.

"Путин знае, че има голямо предимство пред Байдън. Путин може да арестува опонентите си, в Русия няма почти никаква опозиция. Съединените щати воюват сами със себе си, а Путин налива масло в огъня на американската поляризация", казва Фиона Хил от Института Брукингс. Хил беше член на съвета по национална сигурност в първите години от мандата на Доналд Тръмп, а през 2019 г. свидетелства срещу него по делото за импийчмънт заради задържането на американската военна помощ за Украйна.

Сега тя е част от екипа, който подготвя Джо Байдън за разговора му с Владимир Путин на 16 юни.

Срещата на двамата президенти на неутрална територия в Женева има разнопосочни цели. САЩ желае по-стабилни и предсказуеми отношения с Москва. Руската администрация иска да използва разговорите на Путин с Байдън за вътрешни цели и да покаже, че Русия все още е възприемана сериозно като световна сила.

Създаването на допълнително напрежение в отношенията със САЩ е начинът, по който руската страна смята, че може да постигне този ефект. Малко след като Байдън нарече Путин "убиец" в интервю за ABC от март 2021 г., Русия започна да струпва войски по границата си с Украйна и да се готви за нов военен конфликт. Деескалацията дойде след телефонен разговор между двамата президенти и предложението на Байдън за среща на върха.

Екипът на Джо Байдън е решен да не допуска гафове по подобие на пресконференцията след срещата в Хелзинки от 2018 г., когато Тръмп публично омаловажи разследването на американските служби за сигурност срещу руската намеса в изборите.

Байдън няма да прави съвместни изявления с Владимир Путин след разговорите в Женева - това е съветът на дипломатите и експерти по въпросите на Русия, които му помагат за срещата и които познават тактиките на руския президент "от първа ръка".

Освен Фиона Хил в групата участват и бившите посланици на САЩ в Москва Майкъл Макфол и Джон Тефт, бившият зам.-генерален секретар на НАТО Роуз Готмолър и главният отговорник в Съвета по национална сигурност на Белия дом по въпросите на Русия Ерик Грийн.

Въпросите, по които може да се постигне обща позиция, са няколко и са свързани с т.нар. "стратегическа стабилност" - термин, който и в САЩ, и в Кремъл използват по повод срещата Байдън/Путин.

Това е балансът на силите между свете най-големи ядрени държави в света. Още в първите дни на президентския мандат на Джо Байдън беше взето решение за преподписване на договора New START (споразумение за съкращаване на стратегическото офанзивно въоръжение).

Белият дом се надява да си сътрудничи с Москва и по въпросите на климата - Владимир Путин дори се включи във виртуалната климатична среща на върха, която американският президент организира през април.

Въпросът с нарушаването на човешките права в Русия ще бъде сред основните точки в списъка на Джо Байдън - включително отравянето и ареста на опозиционния лидер Алексей Навални, както и включването на серия от медии и неправителствени организации в списъка на "чуждестранните агенти" в Русия.

Серията от кибератаки срещу американски правителствени и частни мрежи, за които има основателни съмнения за преки връзки с руските служби за сигурност, също ще бъде включена в дневния ред на срещата на Байдън и Путин. Руската страна продължава да отрича намеса в тежките киберпрестъпления.

Както в Беларус, така и в Украйна има очаквания, че Джо Байдън ще успее да притисне Путин за прекратяване на руската намеса във вътрешните работи на двете държави.

Опозиционният лидер Светлана Тихановска призова Белия дом да увеличи натиска срещу Москва - единствения съюзник на Александър Лукашенко, който превръща държавата си в "Северна Корея в Европа".

Украинските власти също настояват САЩ да влезе в по-активна роля по отношение на нестихващия конфликт между Киев и Москва в Донбас. На 7 юни Джо Байдън разговаря по телефона с Владимир Зеленский, за да потвърди подкрепата на Вашингтон за суверенитета на страната и да го покани на държавно посещение в САЩ в следващите месеци. Зеленский имаше желание да се срещне с Байдън лично преди разговора му с Путин в Женева.

NPR посочва, че е възможно Байдън да постави и въпроса за двама арестувани американски граждани в Русия, обвинени съответно в шпионаж и в застрашаване на живота на полицейски служител. Според радиото, има слухове, че Москва би искала да размени двамата американци срещу руски граждани, които в момента лежат в затвори в САЩ като оръжейния търговец Виктор Бут или заподозрения в наркотрафик Константин Ярошенко.


Какво иска Путин от Байдън и какво не: Срещата в Женева през погледа на руските анализатори

Книгата, която Тръмп иска да забрани на всяка цена


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024