Сутрешни новини: Байдън ще поиска американците да носят маски 100 дни; Швеция затваря гимназиите заради Covid Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 3280, а направените PCR тестове – 9082. Това означава, че 36% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. В статистиката не попадат резултатите от антигенните тестове.

Броят на починалите с доказан коронавирус отново е висок – 156 души, което прави общия брой на жертвите от началото на пандемията 4503.

През изминалото денонощие са се излекували 1935 души, като така всички оздравели от Covid са над 57 хиляди. Активни носители на вируса са 93 549 души.

В болници у нас се лекуват 6766 пациенти с доказан Covid-19, а 523 от тях се нуждаят от интензивни грижи.


Безплатните буферни паркинги в София ще важат и днес – 4 декември – заради повишените нива на фини прахови частици във въздуха, съобщиха от Столична община.

Паркингите към метрото са шест и са разположени на бул. „Цариградско шосе“ при Интер експо център, на бул. „Джеймс Баучер“ и бул. „Черни връх“, при „Бизнес парк София, на метростанция „Бели Дунав“ (два), на метростанция „Стадион Васил Левски“.

България има “хроничен” проблем с качеството на въздуха и я чакат глоби

Вчера стана ясно, че Европейската комисия ще съди България втори път заради замърсения въздух в страната ни.


Новоизбраният американски президент Джо Байдън заяви, че след като встъпи в длъжност през януари догодина, ще поиска от американците да носят предпазни маски в продължение на 100 дни.

„Само 100 дни, не завинаги. Сто дни“, обяви демократът в интервю заедно с Камала Харис, цитирано от CNN. „Мисля, че ще наблюдаваме значително намаляване на случаите на Covid-19, ако носенето на маски влезе в комбинация с ваксинирането“. Той предложи маски да се носят задължително и във всички правителствени сгради на територията на страната.

Байдън съобщи, че е помолил директора на Института по алергични и заразни болести д-р Антъни Фаучи да стане негов главен здравен съветник и част от екипа на администрацията му за справяне с Covid-19. Фаучи беше член на работната група към Белия дом за борба с коронавируса при Доналд Тръмп и е определян за топ епидемиолога на САЩ.

Новият президент обяви още, че би се ваксинирал срещу коронавирус веднага след като д-р Фаучи каже, че ваксината е безопасна.


Гимназиите в Швеция затварят врати от понеделник - 7 декември - до периода след Нова година и учениците преминават напълно към онлайн обучение. Това обяви премиерът Стефан Льовен на пресконференция заедно със здравния министър, предаде The Local Sweden.

Мярката цели да постави „спирачка“ на разпространението на коронавируса в страната, която отказва да налага строги мерки още от началото на пандемията. Над 270 хиляди души обаче вече са се заразили в Швеция, а смъртните случаи надминаха 7000.

Открийте разликите: 9 прилики между речта на Борисов и тази на шведския му колега

Така – до края на учебния срок, който е 6 януари, гимназистите ще учат дистанционно. „Ще трябва да промените начина, по който се обучавате. Напълно разбирам, че това не е лесно, но в настоящата ситуация е необходимо“, каза премиерът Стефан Льовен.


Пътуванията между различните области в Италия ще бъдат забранени от 21 декември до 6 януари. Това съобщи премиерът Джузепе Конте, който описа даде информация пред гражданите относно ограничителните мерки по време на празниците.

Забраната ще се отнася и за гражданите, които пътуват до свое второ жилище в друга област. На 25, 26 декември и на 1 януари ще бъдат забранени пътуванията и между различните общини в Италия.

Остава в сила вечерният час от 22.00 ч. до 5.00 ч., като в новогодишната нощ той ще продължи до 7 сутринта.

Ски пистите и лифтовете ще заработят отново от 7 януари. Правителството запазва и разделението на страната на региони с различна степен на риск. В регионите с умерен риск ресторантите работят до 18 ч. В останалите има само в режим на доставки по домовете.

Здравните власти съобщиха снощи за 993 жертви на коронавируса в страната за денонощие – това е най-високият брой починали от Covid в страната от края на март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024