Президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП от 9:30 ч. На „Дондуков 2“ ще се яви Корнелия Нинова, която вече заяви, че няма да бъде кандидатът за премиер, тъй като той трябва да е „надпартиен“.

От БСП обявиха, че канят на разговори всички парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС. Няма да се поставят предварителни условия, твърди лидерът на социалистите.

ИТН и ДБ вече обявиха, че не биха влезли в управление с мандат на БСП, което означава, че страната върви към трети парламентарни избори в рамките на година.


Новите случаи на Covid-19 в България са 1733, което представлява 7,43% от направените тестове през изминалото денонощие.

34 души с диагноза коронавирус са починали, 485 са оздравели, а активните случаи продължават да се покачват до над 26 хиляди.

В болници вече се лекуват 3163 пациенти с Covid, като 279 от тях се намират в интензивни отделения.

Ваксинацията продължава с още 13 412 поставени дози. Общо 1 144 803 български граждани са напълно имунизирани (около 16,3% от населението).


Без охрана от Националната служба за охрана (НСО) остават главният прокурор, президентската администрация и съпругата на президента. Това решиха късно в четвъртък вечер депутатите от комисията за контрол на специалните служби, съобщава Нова ТВ.

Те приеха на първо четене два проекта с промени в закона за НСО, внесени от „Изправи се БГ! Ние идваме!” и от „Има такъв народ”. Според тях, на практика НСО ще охранява само „тримата големи” - президента, премиера и председателя на Народното събрание.

Промените са били приети след тричасови дебати, в които основният спор е бил дали патриархът трябва да разполага с охрана. "Как патриархът е важен за националната сигурност? Каква част от националната сигурност е той?", попита Николай Хаджигенов от ИБГНИ, цитиран от БНТ. Повечето депутати не са се съгласили с тезата му, включително и шефът на НСО Емил Тонев.


„ЦСКА-София“ ще играе в европейските клубни турнири. „Червените“ надиграха чешкия „Виктория“ (Пилзен) с 3:0 след продължения и заличиха пасива от първата среща, който беше 0:2.

Мачът на стадион „Васил Левски“ започна с гол на Греъм Кери в 7-ата минута, а Георги Йомов удвои в 64-ата. Двубоят влезе в продължения и там Юрген Матай реализира с глава минута преди края, при положение че тимът на Стойчо Младенов играеше и с човек по-малко заради червен картон на Жорди Кайседо.

Тази победа прати „ЦСКА-София“ в групите на третия по сила евротурнир, който бе създаден тази година.


Жертвите на бомбения атентат в Кабул са най-малко 103, а отговорност за нападението пое ISIS-K – регионалната фракция на групировката „Ислямска държава“. След двете бомби до летището в Кабул има 13 жертви сред американските военнослужещи и 28 талибани. Общо ранените са над 1300.

Според американските военни се очакват още атаки, докато САЩ изтегля контингента си след падането на Афганистан под контрола на талибаните. В извънредно обръщение президентът Джо Байдън съобщи, че е наредил на военните да се готвят за удари по лидерите и обектите на „Ислямска държава“.

„Към всички, които организираха атаките и към всички, които желаят зло на Америка, знайте – ние няма да ви простим. Няма да забравим. Ще ви преследваме до края и ще ви накараме да си платите“, заяви демократът. „Ще действаме със сила и точност, на място и в момент, който ние сме избрали“.

Байдън заяви, че американците предполагат кои са точните лица, организирали атентата, и ще ги издирят, „без да е нужна голяма военна операция“.


Европейската комисия предупреди, че страните от Европейския съюз, които решат да поставят на своите граждадни трета доза от ваксина срещу Covid-19, могат да се изправят пред юридичесски предизвикателства.

Тъй като Европейската агенция по лекарствата не е препоръчала поставянето на трета доза, при появата на неочаквани странични ефекти страните членки, а не компаниите производители, трябва да поемат правните и финансовите последствия при евентуални искове за компенсации, уточняват от Комисията, цитирани от БНР.

Досега осем държави от ЕС са препоръчали поставянето на подсилваща ваксина. Световната здравна организация заяви, че все още няма достатъчно научни доказателства за необходимостта от т.нар. „бустерна доза“, но тя вече показва ефективност сред имунизираните в Израел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024