Сутрешни новини: Близо 1 млн. са поставените ваксини у нас; Татяна Лолова получи посмъртно награда "Икар" Снимка: © bTV

България е с ново управление от днес – след като президентът Румен Радев издаде укази за разпускане на 45-ото Народно събрание и за сформиране на служебен кабинет, новото правителство встъпва в длъжност на 12 май.

Служебен премиер е Стефан Янев – генерал и военен с над 30-годишен опит, който доскоро беше секретар на президента по сигурност и отбрана, както и служебен министър на отбраната в кабинета на Огнян Герджиков през 2017 г.

Новият служебен кабинет: Двамата от Харвард и петимата от "запаса"

Вчера президентът назначи и новия състав на ЦИК, който ще има задача да подготви предсрочните избори на 11 юли.


Новите случаи на Covid-19 в България са 877, което представлява 6,6% от направените 13 190 теста през изминалото денонощие.

Броят на починалите с доказан коронавирус се увеличава с 59, а жертвите от началото на пандемията са вече 17 104. Излекуваните са много повече от заразените – 2222, а активните случаи спадат до близо 41 хиляди.

В болници се лекуват 5410 пациенти с Covid, което е с над 150 по-малко от предходното денонощие. Броят на настанените в интензивни отделения също е спаднал с 20 пациенти – до общо 535.

През последното денонощие са направени 35 748 ваксинации, като вече близо 1 млн. български граждани са получили дози от препаратите. Напълно имунизирани са 338 083 от тях (4,9% от населението).


Огнище на Covid-19 е регистрирано в Център за настаняване от семеен тип в ямболското село Мамарчево. Заразени са 10 от 17 потребители. От тях трима са починали, а четирима са хоспитализирани, съобщи БНР.

Центровете са за хора с деменция и за хора с увреждания и се намират в сградата на бившата детска градина в селото, уточни директорът на РЗИ в Ямбол д-р Лиляна Генчева. Тя добави, че трима от инфектираните се лекуват в дома, а има и една положителна проба на човек от персонала, който обслужва и двата центъра.

И тримата починали са били с множество придружаващи заболявания. Няма информация дали са били ваксинирани.

В последната седмица заболеваемостта в цялата област рязко е спаднала и в момента е 170 на 100 хиляди души население.


Татяна Лолова получи посмъртно наградата „Икар 2021“ за изключителен принос към българския театър. Приза приеха роднините ѝ по време на церемонията за годишните награди на Съюза на българските артисти, провела се във вторник вечерта.

Лолова е една от най-обичаните български актриси. Тя почина на 23 март тази година след тежко боледуване в резултат на коронавирусна инфекция, продължило няколко седмици.

„Икар“ за водеща мъжка роля спечели Валери Йорданов – за образа на Рамадан в „Караконджул“ по „Дервишово семе“ на Николай Хайтов. Най-добрата женска роля е на Ирини Жамбонас за Марта в „Кой се бои от Вирджиния Улф“ (реж. Стоян Радев).

Александър Тонев (за Санчо Панса в „Дон Кихот“) спечели приза за поддържаща мъжка роля, а Радена Вълканова взе наградата при жените за ролята си в „Капитал(на) грешка“. За забележителна режисура беше наградена Диана Добрева – за „Синът“ от Флориан Зелер, която се играе в Народния театър.

Най-добрият театрален спектакъл е „Боклук“, игран на сцената на камерния Театър 199. Наградата за театрален дебют взе Поля Йорданова – за изпълнението на Наташа в „Мечтата на Наташа“.


Дуа Липа е големият победител на наградите „Брит“ 2021, след като спечели призове за най-добър соло изпълнител и за албум („Future Nostalgia“).

Тейлър Суифт стана първата жена, отличена с наградата „Глобална икона“, като предишните нейни носители са хора като Дейвид Боуи, Роби Уилямс и сър Елтън Джон.

Наградите „Брит“ бяха първото голямо музикално събитие на закрито с публика на живо, което се провежда в Лондон от повече от година насам. На церемонията присъстваха още Били Айлиш, The Weeknd, Хари Стайлс.

Събитието беше част от изследователската програма на британското правителство, която цели да установи дали е възможно провеждането на събития на закрито без социално дистанциране. Присъстващите обаче трябваше да покажат отрицателен резултат от тест за коронавирус, а в залата с капацитет 20 хиляди души бяха настанени около 4000 – предимно медици на първа линия и техни близки.

Сцените бяха две - една за водещите и една за изпълнителите. Номинираните бяха отделени от публиката, а изпълненията на някои от носителите на наградите бяха записани предварително.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024