Сутрешни новини: Болниците в "рискови" области спират плановия прием; 3 министри и PR на ГЕРБ са в карантина

1589 нови случая на Covid-19 при 9831 направени PCR теста за последното денонощие бяха отчетени от здравното министерство в събота.

Данните показват малко по-значително увеличение на излекуваните - 269 за един ден, но активните случаи на заразата са 17340, като почти доближават броя на всички оздравели от началото на епидемията (18102).

13 души с Covid-19 са починали в последния ден.

Болниците лекуват общо 1886 пациенти, а 127 от тях са в интензивни отделения.


Здравният министър обяви нова заповед, с която се спират плановият прием и плановите операции в лечебните заведения на областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 от населението.

Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

Колко дълго пациентът с Covid-19 може да разпространява заразата?

В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 хил. население се преустановява плановата оперативна дейност. Тези лечебни заведения са задължени да разкрият COVID структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат.

Заповедта ще засегне почти всички области в страната, ако може да се съди по данни от доклад на доц. Ангел Кунчев от преди дни, цитиран от bTV - над 120 / 100 000 е заболеваемостта в София-град, Благоевград, Габрово, Търговище и Шумен, а между 60 и 119,9 / 100 000 се отчитат в Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Смолян, Стара Загора и Ямбол.

Забраната, съответно за планов прием и планова оперативна дейност, не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията.

Мярката влиза в сила от неделя, 25 октомври.

Ангел Кунчев: Болници, отказващи да приемат пациенти с Covid, ще се наказват жестоко


Още трима министри от правителството са поставени под каранина от столичната РЗИ след новината за положителния тест на Николай Нанков.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, чийто заместник е Нанков, ще се самоизолира. Колегите им Десислава Танева (министър на земеделието) и Кирил Ананиев (министър на финансите) също минават в карантина, защото придружаваха Нанков и Бойко Борисов в служебния джип на премиера при последната му командировка в страната.

Пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова, която провежда "преките включвания" от срещите на Борисов, е в групата на контактните лица и ще се самоизолира.

Последният отрицателен тест на министър-председателя е от петък сутрин.


Кметът на Перник Станислав Владимиров (БСП) забрани работата на дискотеки, нощни барове, клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито и открито. Няма да се провеждат и организирани масови мероприятия. Намалява се работното време на ресторантите и кафенетата до 22.00 ч.

В област Сливен също се забраняват посещенията в дискотеки и барове, както и груповите празненства, съобщиха от областната администрация. Издадена е заповед на областния управител Чавдар Божурски, която е за периода 24 октомври до 2 ноември


Тази нощ в 4 часа България настъпва Зимното часово време и ще върнем часовниците с един час назад. Зимното часове време е в сила до последната седмица на март.

В България смяната на времето започва от 1979 г.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024