Сутрешни новини: Двама спортисти в Токио са заразени с Covid; Наводнения нанесоха щети и в Австрия Снимка: © Getty Images

България отбелязва днес 184 години от рождението на Васил Левски.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово. Делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация. Апостолът на свободата е заловен от турските власти през 1872 г. и обесен на 18 февруари 1873 г.

В цялата страна паметта му ще бъде почетена с церемонии, като центърът е родният му град. В храма "Св. Николай" в Карлово ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева.


Районът Берхтесгаденер в германската провинция Бавария обяви извънредно положение заради големите наводнения, а жертвите в Германия са най-малко 150 души. След пороите в Западна Европа са починали повече от 170 души.

Стотици граждани на Берхтесгаденер са евакуирани от домовете си, най-малко един човек е станал жертва на пороите, активизирали са се и много земни свлачища.

Тежките наводнения доведоха до още 12 жертви в Кобленц, което прави смъртните случаи в провинция Райнланд-Пфалц 110. Повече от 850 войници от германската армия помагат на спасителните екипи.

Междувременно в Австрия дъждът предизвика преливане на река, преминаваща през селището Халайн в провинция Залцбург. В Източна Австрия също има съобщения за наводнения. Канцлерът Себастиан Курц поздрави спешните служби за усърдната им работа.

Можеше ли Германия да се защити от бедствието с наводненията?


Двама спортисти, настанени в олимпийското село в Япония, дадоха положителни проби за Covid-19 пет дни преди началото на Летните игри в Токио. Това е първи случай на заразени участници на Олимпиадата, която ще се проведе от 23 юли до 8 август.

В олимпийското село вече има трима души с положителен тест за коронавирус – другият не е спортист. Атлетите идват от една и съща страна и се състезават в един и същ спорт, съобщиха организаторите, цитирани от Washington Post. Малко по-късно стана ясно, че заразените са двама футболисти от отбора на Южна Африка.

Заразените в олимпийското село са изолирани в отделни стаи, а същото важи за съотборниците им, които чакат резултати от направените им тестове.

До момента 55 души, свързани с Олимпийските игри, са дали положителни проби за коронавирус, откакто организаторите започнаха да проследяват инфекциите по-рано този месец. Токио е в извънредно положение до 22 август.


Новите случаи на Covid-19 в България са 57, което представлява 0,53% от направените през изминалото денонощие 10 701 теста.

За последните 24 часа системата на МЗ не е регистрирала нито един смъртен случай от коронавирус. Още 10 души са оздравели, а активните случаи са 7591.

В болници у нас се лекуват 741 пациенти с Covid, а от тях 91 се намират в интензивни отделения.

Ваксинациите продължават с бавно темпо и още 2662 поставени дози. Общо 873 183 български граждани са напълно имунизирани (около 12,4% от населението).


Новият здравен министър на Великобритания Саджид Джавид се оказа заразен с Covid-19, а медицинските експерти критикуваха премиера Борис Джонсън, че „оставя коронавирусът да се разпространи“, отпускайки мерките.

Джавид е напълно ваксиниран и има леки симптоми. Първо си е направил бърз тест, след което го е потвърдил с положителен PCR. „Ще продължа карантината и ще работя от вкъщи“, написа той в Twitter.

Според правилата за контактните лица, всеки, който се е срещал със здравния министър 48 часа преди положителната му проба, трябва да се изолира. Британските медии твърдят, че Джонсън се е виждал с него на „Даунинг стрийт“ в петък.

От 19 юли Англия излиза от локдауна и няма да има съществени ограничения, а на повечето места носенето на маски ще е „личен избор“, казват от правителството.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024