Сутрешни новини: Ивайло Иванов впечатли, но отпадна в Токио; Военната мисия на САЩ в Ирак приключва в края на 2021 Снимка: © Getty Images

Джудистът Ивайло Иванов започна Олимпийските игри в Токио с победа, извоювана за 28 секунди, но отпадна след втория си двубой.

В категория до 81 кг българинът надделя с „ипон“ над 36-годишния аржентинец Емануел Лусенти. Така 27-годишният състезател се класира за осминафиналите.

По-късно днес той се изправи срещу узбека Шарофидин Болтабоев – победител от турнира от „Големия шлем“ в Тел Авив 2021 г. Опонентът на Иванов го победи с вадзари със “златна оценка” - след 9:50 минути борба на татамито.

На Олимпиадата в Рио преди пет години Иванов направи своя дебют на Летни игри и завърши седми.


Депутатите се събират във вторник, за да изготвят правилник за дейността си в 46-ото Народно събрание.

За първи път председателят на парламента внася за обсъждане идеята пленарните заседания да не се провеждат всяка седмица. Според Ива Митева те трябва да са през седмица, като между тях да има само работа на комисиите, по модела на много други страни.

Сега депутатите заседават в зала от сряда до петък, а работят в комисиите обикновено от вторник до четвъртък следобед. Парламентарният контрол е в петък.


Жълт код за високи температури е обявен днес в 16 области в страната. Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България - без областите Софийска и Пернишка, сочи справката в НИМХ.

В районите с жълт кодс е очакват температури над 35 градуса по Целзий. В следващите дни се очаква да се увеличат и областите с висока пожароопасност, които ще са оцветени в червено. При такъв риск възникналите пожари се разпространяват бързо и са трудни за овладяване, уточняват от метеорологичния институт.


Новите случаи на Covid-19 в България са 193, което е увеличение на броя инфекции спрямо последните няколко седмици и представлява 0,92% от направените 20 910 теста за едно денонощие.

Починалите с доказан коронавирус са 5, което прави жертвите от началото на пандемията 18 199. Оздравели са още 73 души, а активните случаи са 7456.

В болници се лекуват 729 пациенти с Covid, а от тях 73 се намират в интензивни отделения.

Поставени са още 8538 дози от ваксините за едно денонощие. Общо 970 442 български граждани са напълно имунизирани (около 13,8% от населението).

Вероятността от нова вълна с варианта „Делта“ е 90% - Александър Симидчиев пред bTV


Военната мисия на Съединените щати в Ирак ще приключи в края на 2021 - 18 години след като американски военни бяха изпратени в страната.

Президентът Джо Байдън обяви намеренията си на среща с иракския си колега Мустафа Ал-Кадими. Двамата разговаряха в Белия дом, където демократът заяви, че Вашингон ще продължи сътрудничеството с Багдад в сферата на сигурността и ще обучава и подпомага иракската страна в борбата срещу групировката "Ислямска държава". САЩ има около 2500 войници, които ще останат само за да провеждат обучения.

По-рано през годината Вашингтон обяви, че изтегля военните си и от Афганистан.


Около хиляда души протестираха в Будапеща заради твърденията, че правителството е използвало шпионския софтуер "Пегас" за незаконно следене на публични фигури, потенциално и на журналисти.

Има и българска следа в сагата със софтуера "Пегас" за шпиониране на политици и журналисти по света

Недоволните преминаха по улиците на града до централата на управляващата партия „Фидес“, като някои от тях скандираха "Виктатор" - игра на думи с името на премиера Виктор Орбан, съобщи Reuters.

Преди седмица няколко международни медии представиха разследване, според което поне 10 правителства са използвали „Пегас“ на израелската компания NSO за подслушване, а в списъка с изтеклите номера бяха открити контакти на Еманюел Макрон, на Шарл Мишел, на много журналисти, бизнесмени, адвокати и членове на НПО-та.

В Унгария основното обвинение е, че Орбан следи малкото останали независими журналисти. Прокурори в страната започнаха разследване по множеството жалби във връзка с разкритията.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024
Живот

"Животът няма аутокорект" - Платформата „Как се пише?“ с нова образователна кампания

Сайтът „Как се пише?“ е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

19:42 - 27.03.2024