Сутрешни новини: ЕП дебатира по санкциите "Магнитски"; SpaceX успешно изведе 4 космически туристи в орбита

16 септември е денят, в който президентът Румен Радев ще представи официално новия служебен кабинет. Указът за назначаването му вече е публикуван в Държавен вестник, като само трима от досегашните министри на Стефан Янев ще бъдат сменени - това са Кирил Петков (икономика), Асен Василев (финанси) и Георги Тодоров (транспорт).

Церемонията по встъпването в длъжност на правителството е насрочена за 9 ч. в четвъртък. От новия кабинет се очаква да подготви администрацията за провеждането на президентските и предсрочните парламентарни избори на 14 ноември. Това ще е първият случай в последните 30 години, при който служебен кабинет ще поеме изпълнителната власт от служебен, а не редовен кабинет.

Служебният кабинет "Янев 2": Пълният списък на министрите


Европейският парламент ще обсъди в пленарна зала действията на ЕК по повод наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Комисията LIBE в ЕП е поставила два въпроса до ЕК, които засягат оценката на комисията по повод налагането на санкции от съюзническа държава като САЩ заради корупция в държава член на ЕС. Поставени са и питания как ЕК ще засили действията си по отношение на борбата с корупцията и заплахите срещу правовата държава след този случай.

Божков, Пеевски и Желязков бяха уличени в злоупотреба с публичните институции с цел печалба, поради което решението за санкции ще лиши въпросните лица и техните компании от достъп до американската финансова система.


1862 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България за изминалото денонощие, като малко над 7,5% от направените тестове в страната са положителни.

Броят на починалите пациенти се увеличава с още 65 души, като общият брой на жертвите според официалната статистика достига 19 809.

Расте и броят на излекуваните пациенти, които наброяват 1437 за ден.

В болница обаче остават 4582 души, а 396 от тях са в интензивни отделения.

10 285 дози от ваксините са поставени за един ден, а 1 257 214 души са напълно имунизирани.


SpaceX осъществи успешно изстрелването на мисията Inspiration4 - първият орбитален полет, чийто екипаж е съставен само от туристи, а не астронавти.

Falcon 9, носеща капсулата Dragon, беше изстреляна от космическия център "Кенеди" на NASA около 4:30 ч. българско време. Ракетата-носител за многократна употреба се приземи успешно няколко минути след излитането, а капсулата с екипажа вече е в орбита.

Четиримата участници в частната мисия ще прекарат три дни в обиколки около Земята.

Три дни в орбита с капсулата Dragon: Необикновените участници в новата мисия на SpaceX


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024