Сутрешни новини: ЕС ще получи само 40% от дозите на AstraZeneca; WhatsApp е заплашен от 50 млн. евро глоба  Снимка: © Getty Images

Новите случаи на коронавирусна инфекция в България са 566, или 5.78% от всички направени тестове за последното денонощие (9786).

Излекувани са 1248 души, с което се запазва тенденцията за значителен спад на активните случаи на дневна база.

58 души са починали, с което броят на жертвите става 8799 от началото на епидемията в България.

Ваксинирани са едва 850 души в последното денонощие, и така 26 101 български граждани са получили поне една доза на имунизация.

2844 пациенти остават на лечение в болница, а 284 са в интензивни отделения заради тежко състояние.

Според данни на проф. Тодор Кантарджиев - вече има доказателства, че 8 български граждани са се заразили с британския вариант на SARS-Cov2. Той посочи пред "Панорама" в петък вечер, че пациентите са изолирани в болнични заведения и се намират в относително добро състояние.


Дефицитът при доставките на AstraZeneca за Европейския съюз се оценява на 60% от обещаните дози, съобщава Reuters, като цитира източник от администрацията в Брюксел.

Това означава, че фармацевтичната компания ще може да произведе само 31 млн. дози вместо очакваните 80 млн. дози до края на март 2021 г. за Европа.

Според медията, AstraZeneca планира да започне първите пратки от 15 февруари, ако получи регистрация от Европейската агенция по лекарствата.

Все още не е ясно какво ще е съкращаването на доставките за България - първите данни вече показват, че разминаванията между очакваните и възможните дози са значителни в отделните страни. Австрия например ще получи само 30% от обещаните количества за първото тримесечие.

Официалното обяснение на AstraZeneca е свързано с производствени проблеми в завод в Белгия, ръководен от партньорската компания Novasep.

Комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес определи ситуацията като "дълбоко незадоволителна".

AstraZeneca не може да изпълни обещаните дози за Европа


Десетки градове в Русия се готвят за първи протести срещу арестуването на Алексей Навални при завръщането му в Москва.

Опозиционният лидер беше задържан на 17 януари при пристигането си от Германия, където се лекуваше в продължение на няколко месеца заради опит за убийство чрез отравяне в Русия.

Протестите се организират под надслова "Свобода за Навални". Междувременно прокуратурата образува разследване срещу привърженици на Навални за това, че "призовават непълнолетни лица за участие в неразрешени митинги".

Активистите на Фонда за борба с корупцията организираха много активна кампания в TikTok, ВКонтакте, Facebook, Twitter, Instagram и Youtube, за да призоват хората да излязат на протест на 23 януари.


Чат-приложението WhatsApp може да бъде глобено с до 50 млн. евро заради неспазване на условията на европейския Общ регламент за защита на личните данни (GDPR), който влезе в сила през 2018 г.

Според вътрешна информация на Politico, ирландската комисия за защита на личните данни е намерила данни за нарушения от страна на платформата, собственост на Facebook, за които наказанието може да попадне в интервала между 30 и 50 млн. евро.

WhatsApp може да бъде задължен и да промени начина, по който управлява данните на своите потребители. Предварителните изводи на регулатора в Ирландия показват, че компанията не е информирала добросъвестно своите клиенти за това как споделя данните им с Facebook.

Ако максималният размер на глобата се потвърди, това ще е една от най-големите санкции по GDPR. Окончателното решение по казуса се очаква по-късно през 2021 г. Проблемът на WhatsApp с европейското законодателство дойде точно докато компанията се опитва да въведе нови условия за ползване, които вече предизвикаха критики и отлив на потребители заради съмнения в злоупотреба с личните данни.

Промените в WhatsApp, и защо няма нужда да бягате от приложението



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024