Промените в WhatsApp, и защо няма нужда да бягате от приложението Снимка: © Getty Images

Ако ползвате WhatsApp, вероятно сте попадали на анонимното предупреждение, че от 8 февруари чат-платформата ще започне да "точи" личните ви данни безразборно.

"Циркулярното" съобщение, което се разпространява на английски език, гласи следното: "Реших, че след две седмици вече няма да ползвам WhatsApp. Промениха политиката си, с което мобилното приложение ще може да чете изключително много данни и им дава право на достъп до всичко в телефона ви - вкл. контакти, цялата активност, цялото мобилно банкиране и дори възможност за достъп до камерата и микрофона по всяко време - без ваше разрешение. Ако не приемете новите правила до 8 февруари, повече няма да можете да ползвате app-а".

Заплаха от този тип вероятно би накарала всеки нормален човек да изтрие WhatsApp от телефона си и никога повече да не се довери на услугата.

Само че това твърдение не е съвсем вярно и не е вярно за всички.

На 15 януари WhatsApp обяви, че ще удължи срока за разглеждане на новите си правила с 3 месеца.

"Няма да спираме или трием нито един акаунт на 8 февруари. Освен това ще направим много повече усилия, за да преодолеем дезинформацията относно настройките за сигурността и защитата на личните данни в WhatsApp. След това постепенно ще се поканим хората отново да прегледат условията ни, когато им е удобно, преди новите ни бизнес-опции да влязат в сила от 15 май".

Потребителите на WhatsApp би трябвало да знаят, че платформата е собственост на Facebook от 2014 г. и споделя метаданни за почти всички свои глобални клиенти с компанията-майка за аналитични цели.

Това е един от начините WhatsApp да продължава да бъде безплатна услуга и да не излъчва реклами.

Приходите й не идват от такси за индивидуалните потребители, а от обработването на техните данни и привличането на бизнес клиенти през много по-голямата рекламна система, структурирана около Facebook.

Грешката на WhatsApp, която коства загуба на милиони абонати - от Мъск до Ердоган

ЕС стана изключение от това правило заради GDPR: регламентът за защита на личните данни вече не разрешава неконтролирано прехвърляне на информация за потребителите към трети страни (т.е. от WhatsApp към Facebook).

От WhatsApp твърдят, че по същество нищо няма да се промени за европейските им потребители от гледна точка на споделянето на данни с FB. Въпреки това те също бяха длъжни да приемат новите условия, което накара много хора да се усъмнят в мотивите на компанията.

Италианската агенция за защита на личните данни е повдигнала този казус на европейско ниво и е поискала спешно да се осигури ясна информация какво точно ще се промени и как то засяга гражданите на ЕС.

В България WhatsApp e едва на трето място по популярност след Facebook Messenger и Viber (по данни от Similarweb за януари 2021). Тази услуга е доста по-често използвана в страните от Западна Европа и Великобритания.

Има едно сигурно нещо: както досега, така и занапред Марк Зукърбърг и служителите му нямат възможност да четат съобщенията ви или записват снимки, документи, аудио- и видео-разговори в WhatsApp

WhatsApp не чете съдържанието на личните чатове.

Тя ползва end-to-end криптиране, което защитава комуникацията от чужди очи.

WhatsApp отскоро въведе и опцията за "изчезващи" съобщения, така че потребителите да оставят колкото може по-малко следи в дигиталната си комуникация. Подобна опция съществува от години в конкурентни услуги като Signal.

Какво може да чете WhatsApp?

Всеки човек може да види какво е разрешил на приложението през App Info / App Permissions, а иначе лесно може да се увери, че WhatsApp съвсем не е "най-нахалното" приложение от портфолиото на Facebook (извадка на Forbes от информацията на всяко приложение в App Store):

Услугата може да има достъп до камерата ви и микрофона ви, ако сте изпращали снимки или сте водили видеоразговори с приятели през нея. Може да достъпва контактите от телефона ви и да показва кои от тях са активни в WhatsApp. Може има достъп до паметта на устройството, ако пращате или получавате файлове в чата.

WhatsApp има услуга за споделяне на локацията, която позволява на двама души да се намерят дори да не знаят точния адрес. Ако сте я ползвали, приложението вероятно има достъп и до GPS-а на телефона. Всяка от тези опции може да се изключи.

Tака или иначе app-ът няма право на достъп до тях, ако потребителят не е на линия в WhatsApp.

Приложението събира друг тип данни за потреблението: например за операционната система, мобилната мрежа, статуса на активност, продължителността на ползването, пикови часове на ползване, популярност на определени емоджита, стикери и др.

Тази информация няма пряко отношение към личността на конкретния потребител, но е полезна за бизнес цели.

Може ли WhatsApp да следи мобилното ми банкиране?

Не - това твърдение няма връзка с действителността, поне не в България. Причината да се споменава е свързана с това, че в някои държави в Азия и Южна Америка WhatsApp поддържа услуга за peer-to-peer разплащания (т.е. преводи между индивидуални потребители).

Една от промените в новите правила за ползване е свързана именно с тази услуга - Facebook и WhatsApp вече ще могат да споделят помежду си определени данни за разплащания и транзакции на потребителите. Социалната мрежа го прави не само заради рекламодателите си, но и за собствените си цели да навлезе в пазара на онлайн-магазините (Facebook Shops).

Затова и много потребители от Индия решиха да мигрират към чат-услуги, които имат същите функционалности като WhatsApp, но обработват данните на потребителите си по-внимателно.

WhatsApp Pay не се поддържа в Европа, така че няма причини да се притеснявате за банковите си транзакции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024