Сутрешни новини: Германия гласува кой ще наследи Меркел; Усик победи Джошуа за 3 световни титли в бокса Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 1038 – или 9,5% от броя на направените тестове за денонощие. Починали са още 26 души с диагноза коронавирус. Нито един от тях не е бил ваксиниран.

126 от новите случаи – или 12% - са имунизирани. Новопостъпилите пациенти с Covid-19 в българските болници са 229, от които 20 са ваксинирани (8,73%). В болници се лекуват 5040 пациенти с коронавирус, от които 418 се намират в интензивни отделения.

Излекуваните за денонощие са двойно по-малко от заразените – 477, а активните случаи са над 42 хиляди.

Вчера са били поставени 2467 дози от ваксините. Общо 1 307 993 български граждани са напълно имунизирани (около 18,6% от населението).


Водолази, които направиха подводен оглед на заседналия край Камен бряг кораб, твърдят, че около него има изтичане на азотна тор. Проби от морската вода взеха и експерти от Басейновата дирекция във Варна, но към този час не са готови, съобщи БНТ.

Вчера Борислав Сандов и Албена Симеонова от „Зелено движение“ предупредиха, че корабът край резервата Яйлата до Камен бряг може да се превърне в "екологична бомба", ако администрацията не вземе спешни мерки за разтоварването и изтеглянето му. На борда му има 3300 тона азотни торове.

Експресните анализи за киселинността на водата към този момент не отчитат отклонение от нормите. При проверката на място експертите от Басейнова дирекция-Варна не са установили следи от нефтопродукти в морето.


Днес в Германия се провеждат парламентарни избори, след които Ангела Меркел ще бъде сменена като канцлер. Тя заема поста от 2005 г. насам, но сега се оттегля, а на нейно място Християндемократите издигнаха Армин Лашет – премиерът на Северен Рейн – Вестфалия.

Най-големи шансове за победа, според последните проучвания, имат социалдемократите начело с Олаф Шолц. Аналена Бербок ще се бори за победа за „Зелените“, но социологическите изследвания ѝ отреждат трето място.

В изборите за Бундестаг участват 47 партии с общо 6211 кандидати. За да бъде представена в парламента, една партия трябва да преодолее избирателната бариера от 5%. Право на глас имат 60,4 милиона германски граждани. Очаква се засилено гласуване по пощата заради пандемията.

Предварителните данни сочат, че новият Бундестаг може да включва шест големи партии: консервативния блок на Християндемократическия и Християн-социалния съюз (ХДС/ХСС), Социалдемократическата партия на Германия (СПД), Съюз 90/Зелените, Свободна демократична партия (FDP), "Алтернатива за Германия" и "Ляво".


Украинецът Олександър Усик изненадващо спечели битката за три от четирите световни титли в тежка категория срещу Антъни Джошуа. 34-годишният претендент победи досегашния носител на поясите пред негова собствена публика - 65 хиляди зрители гледаха боксовата битка на стадиона на „Тотнъм“ в Лондон.

И тримата съдии отсъдиха в полза на Усик – 117:111, 116:112, 115:113. В началото той беше по-убедителен, след това Джошуа пое инициативата, а накрая украинецът си върна самочувствието и дори можеше да стигне до нокаут.

Усик се изкачи от долната дивизия в „кралската“ и обедини световните титли, като Украйна отново има шампион при най-тежките след Кличко. Между него и Джошуа предстои реванш, тъй като в договора беше записана клауза за втора среща при загуба на AJ. Преди време и Кубрат Пулев беше претендент за поясите, но британецът не му остави шансове.


Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който преди два дни беше арестуван в Сардиния, ще замине за Белгия и ще се върне в Италия в началото на октомври. Тогава той ще се изправи пред съда за изслушване по искане за екстрадицията му в Испания.

Съдът в Сардиния пусна Пучдемон на свобода в петък, а той заяви, че се завръща в понеделник в Брюксел. Бившият премиер на Каталуния е евродепутат в ЕП, но няма имунитет, след като Испания поиска свалянето му.

„Ще продължим да се борим, никога няма да се предадем“, каза лидерът на каталунските сепаратисти. С Пучдемон се срещна настоящият премиер на каталунското правителство Пере Арагонес, който призова за отмяна на всички заповеди за арест.

За Пучдемон важеше европейска заповед за задържане. Мадрид иска екстрадицията му заради референдума за отделяне на Каталуния от Испания през 2017, който властите смятат за незаконен.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024