Снимка: © Булевард България

По искане на главния прокурор Иван Гешев - през 2020 г. са издадени четири разрешения за използване на специални разузнавателни средства. Това съобщава в. „Сега“ след поискан достъп до годишния доклад за дейността на Националното бюро за контрол на СРС.

Законът гласи, че главният прокурор подава искане за СРС, когато се цели предотвратяване на тероризъм. Не става ясно обаче дали исканите от Гешев средства са се превърнали в доказателства по някое дело.

През миналата година са използвани СРС спрямо 3042 души, като най-много са исканията за подслушване – 4644. Съдилищата са дали 5003 разрешения и 365 отказа.

Според бюрото – има изготвени веществени доказателствени средства, които не са били използвани за целите на наказателното производство, но продължават в разрез със закона и се съхраняват от службите, които имат право да ги искат - МВР, ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване", прокуратурата и антикорупционната комисия КПКОНПИ. "Съхраняването на тези ВДС за неопределен период е предпоставка за нерегламентирано използване на информация от СРС, което би довело до нарушаване на конституционно регламентирани права и свободи на гражданите", се казва в доклада им.

МВР са направили малко над 51% от всички заявки за използване на СРС.

За 435 процедури, или 14,38% от общия брой, използването на СРС е започнало по спешност - без да се иска съдебно разрешение.

През 2020 г. 45 души са поискали бюрото да провери дали са били обект на незаконно подслушване. Проверени са 31 от молбите, защото останалите са били нередовни и хората не са отстранили пропуските си. Не е констатирано някой от тях да е „жертва“ на неправомерно СРС.


Междувременно от „Изправи се! Мутри вън!“ предадоха на вътрешния министър Бойко Рашков доказателства в подкрепа на твърденията за подслушването на опозиционни политици.

„Сега приложихме списък с разрешения – с цифри, букви, дати, които са дадени от Специализирания съд, извадки от нещо, което вероятно е било СРС, тоест записани и неунищожени разговори“, каза Николай Хаджигенов, цитиран от bTV. Още преди това той заяви, че според негови данни са подслушвани незаконно 82 политици.

На въпрос дали името на главния прокурор се споменава в справките, той отговори: „Това е основният въпрос. Няма име на заявителя на СРС-тата. Това досега в моята практика се е случвало само веднъж – „убийството“ на Пеевски. Тогава предположих, че е дело на главния прокурор, защото той наблюдаваше тези неща, сега бих направил същото предположение“. Рашков отказа коментар.


Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще изпрати своя мисия в България, съобщават от Европарламента пред БНР. Решението е било взето на закрито заседание в четвъртък и днес се очаква да бъде потвърдено с писмена процедура.

Очаква се евродепутатите да пристигнат през септември или октомври, а изглежда, че мониторингът е бил катализиран от обявените санкции от страна на САЩ към Делян Пеевски, Васил Божков и още четирима бивши и настоящи висши лица. Днес е свикано специално заседание на групата към ЕК по темата със санкциите, наложени заради корупция.

Изпращането на мисия е одобрено от представители на трите най-големи парламентарни групи – Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и „Обнови Европа“. Искането е на социалистите и е от няколко месеца насам.

Групата се състои от 14 членове на парламентарната комисия – по двама от всяка политическа група. Единственият български член в нея е Елена Йончева от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, съобщава националното радио.


Държавният авиационен оператор (бившият правителствен Авиоотряд 28) има нов ръководител. Това съобщи служебният министър на транспорта Георги Тодоров за „24 часа“.

С поста си се разделя ген. Тодор Коджейков – бивш шеф на НСО, който от 2001 до 2009 г. е бил бодигард на Бойко Борисов. Той влезе като изпълнителен директор в правителствения авиоотряд през 2015, като година преди това подаде оставка от ръководната си позиция в Националната служба за охрана.

При Коджейков имаше инциденти с правителствения „Фалкон“, а също така под негово ръководство ДАО попадна под светлините на прожекторите заради липсата на медицински хеликоптер и бавните процедури по закупуването на въздушна линейка.

Новият директор е Златко Златев – пилот, работил в отряда. Той е бил ръководител на авиобаза „Крумово“ няколко години и е дългогодишен летец.


Новите случаи на Covid-19 в България са 170, което представлява 1,11% от направените през изминалото денонощие 15 295 теста.

Починалите с доказан коронавирус са 45, което прави жертвите от началото на пандемията 17 792, според официалната статистика.

Оздравели са още 494 души, а активните случаи са малко над 16 хиляди. В болници се лекуват 2765 пациенти с Covid, а от тях 309 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Ваксинациите продължават с още 23 158 поставени дози. Напълно имунизираните български граждани са 601 402 (около 8,6% от населението).


Новият формат на ваксинационния сертификат, който е в европейски формат, ще може да бъде изтеглен от днес в сайта на Националната здравно-информационна система - www.his.bg, без да е нужен квалифициран електронен подпис. Той се намира в секция „Аз и моето семейство“ в сайта.

Хората, които имат сертификат, но искат електронен вариант, ще го получат през същия сайт, като въведат ЕГН, номер на лична карта и националния референтен номер на една от двете ваксини, които са описани в стария документ.

Преиздаването на стария формуляр с такъв, който отговаря на европейските критерии, е безплатно. Взаимното признаване на сертификатите в ЕС започва от 1 юли и всички граждани трябва да преиздадат документите си, за да пътуват в чужбина.


Как да преиздадем ваксинационния си сертификат и да го изтеглим електронно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%