Сутрешни новини: Председателският съвет на НС ще решава за проектокабинета от втори опит; 805 нови случая на Covid у нас Снимка: © Булевард България

Председателският съвет на Народното събрание не стигна до решение дали гласуването за проектокабинета на "Има такъв народ" трябва да попадне в дневния ред на парламента. В 11:30 ч. ще се проведе нов съвет, който трябва да разреши юридическия спор, създаден от изтеглянето на проектосъстава на правителството от страна на ИТН.

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че точката е отпаднала, след като Пламен Николов се е отказал от премиерския пост. Номинираният за премиер от ИТН оттегли кандидатурата си вчера с писмо до председателя на парламента и до президента Румен Радев. Той обяви, че се оттегля поради няколко „лични причини“. Преди това лидерът на ИТН Слави Трифонов направи изявление, в което изтегли проекта за правителство заради неполучената подкрепа от ДБ и ИБГНИ, и призова за нови избори.

"На Председателския съвет не стигнахме до крайно решение, защото до момента не е имало такава процедура – министър-председател с изпълнен мандат да се откаже. Затова отново ще проведем заседание заедно с представители на президентската институция", обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"В 11:30 ч. ще има нов председателски съвет, за да сме сигурни, че няма да попаднем в дълбока конституционна криза. Никой не може да бъде задължен да стане министър-председател, но според мен това не беше коректното и отговорно поведение спрямо държавата. Моето мнение е, че Народното събрание следва да има акт и да се произнесе. Въпросът е и какъв акт ще последва от президентството. Волеизявлението на Пламен Николов може да доведе до нов указ. Има възможност да се попита и Конституционният съд за някакво тълкувателно решение", добави тя.

От парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме" заявиха, че ще настояват да се проведе дебат за проектокабинета и дали трябва да има гласуване. "Конституционната процедура трябва да се завърши и да има дебат за кабинета в залата", каза адв. Николай Хаджигенов от коалицията. Ива Митева обаче отхвърли тази възможност и не допусна обсъждане на казуса в пленарната зала.

Ако няма гласуване, по Конституция президентът трябва да връчи мандат на втората политическа сила – ГЕРБ-СДС, които още преди месец заявиха, че ще го върнат. След това предстои даване на третия мандат на политическа сила по избор от държавния глава.


Броят на новите Covid-случаи в България продължава да нараства – през последното денонощие отчетените инфекции са 805, което представлява 4,33% от направените 18 556 теста.

Десет души с доказан коронавирус са починали, което прави жертвите от началото на пандемията 18 288. Още 200 души са оздравели, но активните случаи се покачват до над 12 хиляди.

В болници се лекуват 1207 пациенти с Covid, а от тях 101 се намират в интензивни отделения.

През последното денонощие са поставени 11 901 дози от ваксините срещу Covid-19. Общо 1 049 156 български граждани са напълно имунизирани (около 15% от населението).


Собствениците на заведения организират протести в София, Бургас, Варна и Пловдив днес. Те искат нов план за за справяне с кризата, породена от Covid-19, в който не се споменава затваряне или ограничения в работно време на обектите.

От Сдружение на заведенията обявиха, че държавата трябва да доплаща на заведенията за неизползваемите места, ако капацитетът им бъде намален. Засега подобен план не се предвижда.

Те искат оставките на здравния министър Стойчо Кацаров, директора на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев и на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

МЗ опроверга директора на столичната РЗИ, че мерките срещу Covid в София се затягат


Григор Димитров ще почака поне още една седмица за първата си победа по време на северноамериканското турне на хард. След поражението от Иля Ивашка във Вашингтон, сега българинът отпада рано и от Мастърса в Торонто - след загуба в два сета от Райли Опелка (3-6 4-6).

Първият мач в съперничеството на двамата бе много равностоен, но разликата бяха два слаби сервис-гейма на Димитров – по един във всеки сет.

За Григор предстои пътуване към Синсинати, където през следващата седмица ще се проведе Мастърс турнирът, който той спечели през 2017 г.


Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо подаде оставка, след като разследване срещу него откри, че е осъществил сексуално посегателство над 11 жени.

63-годишният демократ беше подложен на огромен натиск през последните месеци, включително от президента Джо Байдън, който го призова да се оттегли.

„Най-добрият начин, по който мога да съм от полза, е да се оттегля настрана“, обяви Куомо, но за пореден път отрече обвиненията срещу себе си. Той добави, че създалата се обстановка го е принудила да подаде оставка.

63-годишният Куомо е губернатор на Ню Йорк от 2011 г. и е преизбиран два пъти. Сега поста му ще заеме Кейти Хокул, която ще е първата жена губернатор на щата в историята. Оставката на Куомо влиза в сила след 14 дни.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024