Слави Трифонов оттегли проектокабинета на "Има такъв народ" Снимка: © Има такъв народ

"Има такъв народ" няма да предложи за гласуване в Народното събрание проекта за правителство, след като ИБГНИ и "Демократична България" отказаха подкрепа за ИТН, а БСП постави условие партията да изтегли номинацията на кандидата за вътрешен министър Петър Илиев.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви във видео включване във Facebook и в 7/8 ТВ, че до гласуване няма да се стигне и каза, че страната върви към трети избори, освен ако партиите на протеста не се съюзят със статуквото. Той отбеляза още, че ИТН ще подкрепи Румен Радев на президентските избори през есента.

"Ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет. Ясно бяхме заявили, че без подкрепата на партиите на протеста няма да предлагаме кабинет", заяви Трифонов.

"Второ – отиваме на нови избори, защото няма да подкрепим нито статуквото, нито ДБ, нито ИБГНИ. Съществува вероятността, според конституцията, ДБ и ИБГНИ да постъпят национално отговоно и да се съберат с ГЕРБ, ДПС и БСП и да управляват заедно, както го правеха до неотдавна", добави той и по този начин заяви, че ИТН няма да преговаря за правителство с третия мандат.

"Трето – на президентските избори ИТН ще подкрепи кандидата за президент Румен Радев, защото той най-много изпълва със съдържание представата ни за президент на България и с нашата подкрепа ние се надяваме, че той ще стане президент още на първи тур", обяви Слави Трифонов.

До момента не е имало сценарий, при който след успешно изпълнен мандат предложеният кабинет да бъде оттеглен. Мандатът е внесен с указ, издаден от президента Румен Радев, с който той предлага на парламента да избере за премиер Пламен Николов.

Чл. 84, т. 6 от Конституцията посочва, че парламентът избира и освобождава Министерски съвет по предложение на министър-председателя. Тоест, най-напред Николов трябва да бъде избран, а след това с отделно решение и по негово предложение или да се гласува състав на МС, или да се откаже. Единственият начин предложеният за министър-председател да не бъде подлаган на гласуване е той с лично волеизявление, внесено писмено в Народното събрание или направено от парламентарната трибуна, да декларира, че се отказва.

Именно това решение избра Пламен Николов, който обяви пред БТА, че ще оттегли кандидатурата си в сряда.

Слави оттегли проектокабинета на ИТН - но това ли е краят на мандата на Пламен Николов?

Трифонов обяви проекта за правителство с министър-председател Пламен Николов преди няколко дни, като това беше втори различен опит за състав на кабинет от страна на ИТН. На 12 юли - ден след изборите - те предложиха Николай Василев за министър-председател, но трябваше да направят ревизия в състава заради недоволството на ДБ и "Изправи се".

Сега "Демократична България", ИБГНИ и БСП не се съгласиха с персоналния състав на проекта за правителство, най-вече заради противоречивия кандидат за вътрешен министър Петър Илиев. Христо Иванов от ДБ нарече Министерския съвет "най-слабия, предлаган някога в България".

"Демократична България" и ИБГНИ отказаха да подкрепят правителство на ИТН. Заявиха го ясно и в публичното пространство. Това означава, че протестът срещу ГЕРБ и всичко, свършено от ГЕРБ, остава в миналото, а в настоящето и в сегашния парламент има политически амбиции, всякакви амбиции, лицемерие, лъжи, предателства и игри, абсолютно неприемливи за мен и моите колеги от ИТН", каза Слави Трифонов във включването си във Facebook.

"Ние направихме всичко възможно и всички компромиси и жестове към така наречените партии на протеста да подкрепят правителството на „Има такъв народ“ като първа политическа сила. Направихме всичко възможно, за да се успокоят хората, за да има правителство. Но това не се случи заради предателството на „Демократична България“ и ИБГНИ. Не е тежка тази дума – предателство. Предателство е, когато някой те предаде“, заяви още Трифонов.

"И накрая - благодаря на всички, които не се уплашиха да застанат с имената и с лицата си и в първото ни предложение, и във второто ни предложение за кабинет. Уважаеми колеги, най-искрено ви благодаря. Благодаря и на парламентарната група на ИТН, и на всички наши съмишленици и приятели. Тази битка ще е дълга и ние ще я спечелим, заедно", каза лидерът на "Има такъв народ".


ДБ няма да подкрепи ИТН: Това е най-слабият състав на Министерски съвет, предлаган в България

"Изправи се БГ! Ние идваме" няма да подкрепи кабинета на ИТН

Официално: БСП отказва подкрепа на ИТН, ако Петър Илиев не бъде оттегленАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024