Снимка: © Булевард България

„Демократична България“ няма да подкрепи кабинета, предложен от „Има такъв народ“. Лидерът на ДБ Христо Иванов обяви на пресконференция в Народното събрание, че една от основните причини е "най-слабият състав на Министерски съвет, предлаган в историята на България".

"Не можем да подкрепим правителство на ИТН заради множество фактори. Няма да влизам в персонални коментари, но ясно трябва да се каже едно нещо – този състав на Министерски съвет е най-слабият състав, който е предлаган някога в България. Не става", каза Христо Иванов.

"Един от тях даде интервю и видяхте какво стана", каза той по адрес на кандидата за вътрешен министър Петър Илиев. "Представяте ли си какво друго бихме могли да видим? Нас ни интересува да сме коректни и да не сме виновни пред хората, излезли да протестират. Не може никой да казва, че ние сме задължени да гласуваме сега. Решението ни е единодушно и твърдо".

Иванов посочи, че в програмната декларация на "Има такъв народ" липсват няколко основни приоритета, за които от "Демократична България" настояват.

"Първо – ние се явихме на изборите и на 4 април, и на 11 юли, с много ясната заявка за правителство на промяната. Правителство, което има програма, капацитет да промени България. Беше много ясно казано още преди изборите какви са целите на ДБ и как ние дефинираме програмата през приоритети. Второ – казахме, че промяна с ДПС през задния вход не може да се прави. Промяна се прави само с хора с доверие. Казахме още, че няма да подкрепим каквото и да е правителство, а само такова, което може да направи тази промяна. Ние днес не можем да наречем този кабинет правителство на промяната", каза лидерът на ДБ.

"Понеже се спекулира за това как сме се договорили - не сме се договаряли. В документа им отсъстват приоритетите на ДБ – ясен ангажимент за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев например. Има точка за ветеринарите и животновъдите. Важно е, но за нас е важно да бъде отстранен Иван Гешев", отбеляза Иванов.

"Няма ангажимент за реформа на прокуратурата, за преструктуриране на КПКОНПИ и прекратяване на мандата на Сотир Цацаров, няма ангажимент за прочистване на МВР и службите за сигурност от корупционни влияния, няма ангажимент за продължаване на модернизацията, за възстановяване на енергийния суверенитет, за прилагане на зелени политики, за програма за доброволна ваксинация, няма мерки за борба с мръсните пари, няма твърд ангажимент за присъединяване към Еврозоната, няма мерки за защита на медийната среда. Можем ли да ги подкрепим? Не", обяви Христо Иванов.

Той добави, че "Демократична България" по никакъв начин не се притеснява от нови избори. "Ние не се страхуваме от мажоритарния елемент в изборите, не се страхуваме да отговаряме на въпроси на медиите, както някои други", обяви той, но добави, че третият мандат ще е много важен и призова за сформиране на кабинет чрез него за следващите няколко месеца.

"Нашият призив е да не се горят мостове, а да се продължат разговорите. Ключов е третият мандат, трябва да осигурим правителство за 6-8 месеца напред. Тогава да отидем на избори. Длъжни сме всички, извън ГЕРБ и ДПС, да седнем и да разговаряме за правителство, в което да поканим добрите служебни министри и което да свърши няколко много важни неща – да преведе страната през ситуацията с Covid, през икономическата криза, България да влезе в процеса на прилагане на един План за възстановяване и устойчивост, да се вкара съдебната реформа в действие", обяви още Христо Иванов.

Той призова останалите политически сили без ГЕРБ и ДПС да бъдат "конструктивни", да направят "крачка назад" и да дадат на хората "управление, което не оставя вкуса за унижение и за промяна, за диктат и извиване на ръце".

Преди няколко дни четиримата депутати от „Зелено движение“, които са част от ДБ, вече заявиха, че няма да подкрепят правителството с премиер Пламен Николов.

В понеделник „Изправи се БГ! Ние идваме“ също отказа да подкрепи „Има такъв народ“ заради персоналния състав на правителството, в частност номинацията на юриста Петър Илиев за вътрешен министър и силов вицепремиер. БСП също постави условие – ще даде подкрепа за „Има такъв народ“, но само ако номинацията на Илиев бъде оттеглена. Слави Трифонов защити юриста от СУ и даде знак, че няма да изтегли кандидатурата му.

На 9 август Трифонов призова партиите на протеста да подкрепят правителството на ИТН, защото иначе биха извършили "предателство".


Тошко Йорданов: Титаните на морала от ИБГНИ предадоха протестиращите

"Изправи се БГ! Ние идваме" няма да подкрепи кабинета на ИТН

Слави Трифонов защити Петър Илиев: Използвате го като повод да не подкрепите правителствотоАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие

България е изгубила над 844 000 души за 10 г.; Видин е останал без 25% от хората си

Преброяване 2021: Висока смъртност, ниска раждаемост и емиграция на активните хора в чужбина

Мъж от Плевенско получи присъда за купуване на гласове

Осъденият е местен партиен лидер на ДПС