Снимка: © bTV

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов повтори думите на Слави Трифонов и нарече „предатели“ депутатите от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Те отказаха да подкрепят проектокабинета на „Има такъв народ“ заради няколко „неприемливи“ номинации, включително на кандидата за вътрешен министър – Петър Илиев.

„ИБГНИ казаха, че няма да ни подкрепят, което, както днес заяви Слави Трифонов, е предателство. Те твърдяха, че са партия на протеста. Това, което заявихме, и го изпратихме на всички – ДБ, ИБГНИ, БСП – беше всичко, което договорихме на тези разговори с тях. Изяснихме  цели, които уж всички искат  - съдебна реформа, преизчисление на пенсиите, премахване на специализираните съдилища. Неподкрепяйки този кабинет, тези неща няма да се случат. Ще се случат, но по-късно, вероятно в един следващ парламент“, каза Йорданов в „120 минути“ по bTV.

„Една от партиите на протеста предаде тези искания, предаде хората, които протестираха, и блокира целия процес. Иван Гешев може да е спокоен за съществуването си в идните месеци, защото предателите от ИБГНИ му го осигуриха“, заяви той.

На въпрос дали ИТН ще внесе в Народното събрание проекта за кабинет в сряда, при положение че 13 души от ИБГНИ са „против“, както и още 4 от „Демократична България“, Йорданов отговори: „Нека да видим какво ще стане с другите партии“.

„БСП направиха витиевато изявление – искат да изтеглим Петър Илиев, но ние няма да изтеглим Петър Илиев. Единственото окончателно решение е на титаните на морала Мая Манолова, Татяна Дончева и Хаджигенов“, добави Йорданов.

БСП няма да подкрепи кабинет, ако ИТН не оттегли кандидатурата на Петър Илиев

Водещата Мария Цънцарова му припомни, че на 16 юли е казал, че ако ИТН няма подкрепата на двете партии на протеста, няма да има желание да прави кабинет.

„Не разчитам на нищо, топката е в тях. В момента имаме ясно заявено мнение на „Изправи се“, когато има и на другите, ще постъпим така, както ще постъпим. Засега сме само в хипотези“, не даде конкретен отговор председателят на ПГ на „Има такъв народ“.

Основната причина, поради която от ИБГНИ отказаха да подкрепят ИТН в понеделник, бе интервюто на Петър Илиев пред Нова ТВ, в което той се държа агресивно и, както Корнелия Нинова от БСП го описа, „смущаващо“.

Петър Илиев: Името ми не е спорно, името ми е безспорно

„Петър Илиев е прекрасен юрист. Той е един от малкото хора в страната, печелили дела срещу Конституционния съд. Това, че днес е бил по-емоционален или агресивен, не значи нищо. Как би реагирал нормален човек, когато за 3 седмици му унищожиха кариерата с лъжи? Представете си, че за вас се говори, че сте една палава девойка, която е пробутана в телевизията заради мъжа си, ще бъдете ли усмихната, когато получите възможност да отговорите“, обърна се Тошко Йорданов към водещата Мария Цънцарова.

„Всеки един човек, който е обиден, е нормално да бъде емоционален. Петър Илиев е един от нас. Той не е член на партията, но работи с нас от времето на референдума, беше ни юридическото рамо“, заяви още вторият човек в ИТН.

Николай Хаджигенов от ИБГНИ заяви на брифинг в Народното събрание: "Благодаря на партия ИТН и на Нова ТВ за възможността да наблюдаваме Петър Илиев. Той е самостоятелно основание да гласуваме "против". Проблемът не касае личността на конкретния човек, а механизма, по който е сглобено това правителство. Основният ни упрек е, че са събрани хора, които не могат да извършат нужната реформа".

Междувременно Слави Трифонов защити кандидата за вътрешен министър и добави, че номинацията на Петър Илиев е поводът, който ИБГНИ, ДБ и БСП търсят, за да гласуват "против" кабинета на "Има такъв народ".


Слави Трифонов защити Петър Илиев: Използвате го като повод да не подкрепите правителствотоАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед