Слави оттегли проектокабинета на ИТН - но това ли е краят на мандата на Пламен Николов?

Обновена в 16:45 ч. - Кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов обяви пред БТА, че ще се оттегли официално в сряда "по лични причини". По този начин слага край на споровете около процедурата, по която най-голямата парламентарна група се опитваше да избегне гласуване на проектокабинета си, знаейки, че няма доверие за него.


Решението на Слави Трифонов да оттегли проектокабинета на "Има такъв народ" в деня преди гласуването в Народното събрание повдигна серия от въпроси около законовите основания на този ход.

Кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов, който дори не присъстваше във видео обръщението на Трифонов от ефира на ТВ 7/8, вече изпълни проучвателния мандат, възложен от президента Румен Радев.

В решение на Конституционния съд от 1992 г. се посочва, че "представянето пред президента на структура и състав на правителството е условие за успешно приключване на мандата".

Малко преди 18 ч. в петък държавният глава е внесъл указ в деловодството на Народното събрание, с който предлага Пламен Николов да бъде гласуван за премиер.

Затова след декларацията на Слави Трифонов от президентството напомниха, че "конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза", т.е. на ход е Народното събрание, а не "Дондуков" 2.

Председателят на парламента Ива Митева даде интервю за БНР на 7 август, в което каза, че би предложила гласуването на премиера и кабинета да стане още в 9 ч. на 11 август, т.е. трябваше да бъде първа точка в най-ранното редовно заседание на парламента.

След обрата в ИТН и заявеното намерение на Пламен Николов да се оттегли "по лични причини", Митева обяви във вторник, че изобщо няма да внесе точката с указа на президента за гласуване.

Личният състав на кабинета, който Николов представи пред държавния глава, можеше да бъде редактиран до последно - т.е. призивите на БСП за отстраняване на Петър Илиев от списъка можеше да бъдат изпълнени без нарушение на конституционната процедура.

Има ли обаче право Слави Трифонов да откаже предлагането на правителството за гласуване в пленарна зала, за да спести неудобството на кандидатите за министри?

Депутатът от "БСП за България" Георги Кадиев смята, че това не е възможно и е противоконституционно: "Този мандат е внесен с указ на президента и не може да се оттегля от Слави. Кога ще се гласува мандата ще реши Председателският съвет в парламента. Надявам се утре да приключим".

Същата позиция защитава и Николай Хаджигенов (ИБГНИ), който казва, че "възможността за връщане на мандата на правителството приключи в миналия петък. След като указът на президента е внесен в деловодството на Народното събрание, кабинетът трябва да се гласува".

Професорът по конституционно право проф. Екатерина Михайлова потвърждава пред "Лекс", че изявлението на Слави Трифонов като лидер на партията-мандатоносител "няма юридическа стойност в процедурата".

Заявление за оттегляне трябва да бъде направено от предложения за министър-председател - т.е. от Пламен Николов. Проф. Михайлова напомня, че "никой не може насила да бъде заставен да поеме държавен пост", т.е. кандидатът на ИТН може да се откаже.

Бившият депутат Борислав Цеков (правен съветник на президента Румен Радев до 2019 г.) също представя два възможни варианта за изход от ситуацията.

Първата опция е предложението от указа на Румен Радев за гласуването на кандидат-премиера Пламен Николов да влезе в дневния ред на парламента на 11 август.

Само че от Николов зависи внасянето на предложението за гласуване на проектокабинета в пленарната зала.

"Дори и утре да бъде избран предложеният кандидат за министър-председател, той може да откаже да предложи състав и структура на МС, с което процедурата на този етап приключва и се преминава към консултации на президента и връчване на проучвателен мандат на посочен от втората по големина парламентарна група кандидат", пише Цеков.

Гласуването на премиера и проектокабинета става в две последователни стъпки. През 2005 г. например Сергей Станишев успя да събере достатъчно гласове, за да бъде избран за министър-председател с първия проучвателен мандат на БСП, но мнозинството в Народното събрание отказа да подкрепи предложените от него министри.

Бламирането доведе до провал на опита на най-голямата парламентарна група в 40 Народно събрание да състави свое правителство. Няколко седмици по-късно Станишев все пак беше избран за премиер, но на кабинета с мандата на ДПС, подкрепен от т.нар. "Тройна коалиция".

Досега не е имало случай, в който кандидатът за министър-председател отказва да предложи кабинет в пленарна зала, след като му е гласувано доверие от парламента.

Втората опция, която Борислав Цеков лансира, е Пламен Николов да направи "лично волеизявление, внесено писмено в НС или направено от парламентарната трибуна", с което декларира, че се отказва от номинацията за премиерския пост. Именно този ход предприе кандидатът за премиер.

Това би трябвало да сложи край на процедурата и да върне топката обратно към президента Румен Радев. Той, от своя страна, ще трябва да предложи втория проучвателен мандат на следващата по големина парламентарна група - ГЕРБ-СДС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Ад за живите". София обявява акция за почистване на гробищата и търси доброволци

Само 20 души се грижат за 2900 декара гробищни паркове в столицата

14:52 - 25.02.2024
Важно днес

Адвокатите искат пълно разследване на сигналите за "паралелно правосъдие"

Прокуратурата и ВСС да се самосезират, а адвокатските съвети да проверят за участие на колеги в мрежите

13:23 - 25.02.2024
Живот

Какво седи зад естетиката Mob Wife - противоотрова на Барби и тихия лукс

Дори режисьорът на "Кръстникът" отрази тенденцията

13:00 - 25.02.2024
Бизнес

5-те дигитални шопинг тенденции през 2024 г., които променят бизнеса завинаги

Какво се крие зад мощта на TikTok и как бизнесите адаптират изкуствения интелект и виртуалната реалност

12:55 - 25.02.2024
Важно днес

Баневи: Хора на Пепи Еврото поискаха "Русалка", за да не бъдем арестувани

Николай и Евгения Баневи твърдят, че не познават нито Нотариуса, нито Еврото

11:10 - 25.02.2024
Важно днес

Трети ден без следа от 17-годишно момиче от Дупница. МВР обяви общонационално издирване

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22-ри февруари

10:11 - 25.02.2024
Важно днес

БСП свика избори в София. Не наказа общинските съветници, гласували за председател на СОС (Обновена)

Националният съвет реши да не налага санкции на съветниците, от които свали доверие

09:03 - 25.02.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания нанесоха нови удари срещу хутите в Йемен

Атаките са били срещу складове, дронове, системи за въздушна отбрана, радари и хеликоптер

08:58 - 25.02.2024
Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024