Слави оттегли проектокабинета на ИТН - но това ли е краят на мандата на Пламен Николов?

Обновена в 16:45 ч. - Кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов обяви пред БТА, че ще се оттегли официално в сряда "по лични причини". По този начин слага край на споровете около процедурата, по която най-голямата парламентарна група се опитваше да избегне гласуване на проектокабинета си, знаейки, че няма доверие за него.


Решението на Слави Трифонов да оттегли проектокабинета на "Има такъв народ" в деня преди гласуването в Народното събрание повдигна серия от въпроси около законовите основания на този ход.

Кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов, който дори не присъстваше във видео обръщението на Трифонов от ефира на ТВ 7/8, вече изпълни проучвателния мандат, възложен от президента Румен Радев.

В решение на Конституционния съд от 1992 г. се посочва, че "представянето пред президента на структура и състав на правителството е условие за успешно приключване на мандата".

Малко преди 18 ч. в петък държавният глава е внесъл указ в деловодството на Народното събрание, с който предлага Пламен Николов да бъде гласуван за премиер.

Затова след декларацията на Слави Трифонов от президентството напомниха, че "конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза", т.е. на ход е Народното събрание, а не "Дондуков" 2.

Председателят на парламента Ива Митева даде интервю за БНР на 7 август, в което каза, че би предложила гласуването на премиера и кабинета да стане още в 9 ч. на 11 август, т.е. трябваше да бъде първа точка в най-ранното редовно заседание на парламента.

След обрата в ИТН и заявеното намерение на Пламен Николов да се оттегли "по лични причини", Митева обяви във вторник, че изобщо няма да внесе точката с указа на президента за гласуване.

Личният състав на кабинета, който Николов представи пред държавния глава, можеше да бъде редактиран до последно - т.е. призивите на БСП за отстраняване на Петър Илиев от списъка можеше да бъдат изпълнени без нарушение на конституционната процедура.

Има ли обаче право Слави Трифонов да откаже предлагането на правителството за гласуване в пленарна зала, за да спести неудобството на кандидатите за министри?

Депутатът от "БСП за България" Георги Кадиев смята, че това не е възможно и е противоконституционно: "Този мандат е внесен с указ на президента и не може да се оттегля от Слави. Кога ще се гласува мандата ще реши Председателският съвет в парламента. Надявам се утре да приключим".

Същата позиция защитава и Николай Хаджигенов (ИБГНИ), който казва, че "възможността за връщане на мандата на правителството приключи в миналия петък. След като указът на президента е внесен в деловодството на Народното събрание, кабинетът трябва да се гласува".

Професорът по конституционно право проф. Екатерина Михайлова потвърждава пред "Лекс", че изявлението на Слави Трифонов като лидер на партията-мандатоносител "няма юридическа стойност в процедурата".

Заявление за оттегляне трябва да бъде направено от предложения за министър-председател - т.е. от Пламен Николов. Проф. Михайлова напомня, че "никой не може насила да бъде заставен да поеме държавен пост", т.е. кандидатът на ИТН може да се откаже.

Бившият депутат Борислав Цеков (правен съветник на президента Румен Радев до 2019 г.) също представя два възможни варианта за изход от ситуацията.

Първата опция е предложението от указа на Румен Радев за гласуването на кандидат-премиера Пламен Николов да влезе в дневния ред на парламента на 11 август.

Само че от Николов зависи внасянето на предложението за гласуване на проектокабинета в пленарната зала.

"Дори и утре да бъде избран предложеният кандидат за министър-председател, той може да откаже да предложи състав и структура на МС, с което процедурата на този етап приключва и се преминава към консултации на президента и връчване на проучвателен мандат на посочен от втората по големина парламентарна група кандидат", пише Цеков.

Гласуването на премиера и проектокабинета става в две последователни стъпки. През 2005 г. например Сергей Станишев успя да събере достатъчно гласове, за да бъде избран за министър-председател с първия проучвателен мандат на БСП, но мнозинството в Народното събрание отказа да подкрепи предложените от него министри.

Бламирането доведе до провал на опита на най-голямата парламентарна група в 40 Народно събрание да състави свое правителство. Няколко седмици по-късно Станишев все пак беше избран за премиер, но на кабинета с мандата на ДПС, подкрепен от т.нар. "Тройна коалиция".

Досега не е имало случай, в който кандидатът за министър-председател отказва да предложи кабинет в пленарна зала, след като му е гласувано доверие от парламента.

Втората опция, която Борислав Цеков лансира, е Пламен Николов да направи "лично волеизявление, внесено писмено в НС или направено от парламентарната трибуна", с което декларира, че се отказва от номинацията за премиерския пост. Именно този ход предприе кандидатът за премиер.

Това би трябвало да сложи край на процедурата и да върне топката обратно към президента Румен Радев. Той, от своя страна, ще трябва да предложи втория проучвателен мандат на следващата по големина парламентарна група - ГЕРБ-СДС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023

ГЕРБ постави условие пред ПП за преговори в новия парламент

Контролът на Министерството на финансите се оказа критичната точка за ГЕРБ

21:26 - 24.03.2023