Снимка: © Народно събрание

Председателят на парламента Ива Митева обяви, че ще предложи гласуването на проектокабинета на Пламен Николов в сряда - 11 август, като няма да свиква по-ранно извънредно заседание, за да даде време за допълнителни преговори между партиите.

"От снощи е внесен указът на президента, имаме готовност за разглеждането му. Обявих редовно заседание в сряда от 9 ч., надявам се (гласуването на правителството) да е първата точка от дневния ни ред. От заявките ми се струва, че парламентарните групи искат още малко време, за да консолидират своите мнения", каза тя в интервю за Силвия Великова в предаването "Политически некоректно" по БНР.

Митева потвърди, че списъкът с министрите, предложени от Николов в президентството, може да се променя до последния момент, ако парламентарните групи постигнат различна договорка.

"Има решение на КС от 1992 г., което е основополагащо и подробно описва процедурата от внасянето на указа на президента в Народното събрание до гласуването. Президентът предлага само министър-председателя. Съставът и структурата на правителството не са там. Идеята е да могат да се правят промени в персоналния състав на Министерски съвет до избирането му в Народното събрание. Причините може да са практически и политически. Има възможност до сряда (да се направят промени) - ако има много възражения или консенсус по други имена", каза Митева.

Тя коментира, че познава кандидатите за министрите и смята, че съставът на кабинета е добър "като цяло".

"Факт е, че те не са били в администрацията или в предходни управления, но не търсихме ли точно това? Не търсихме ли по-млади неопетнени хора? Погледнете, нашата парламентарна група е може би единствената, която се състои от толкова млади и непознати лица. При нас почти няма хора, които да са участвали в управлението, поне в последните 20 години", каза председателят на 46 Народно събрание.

Митева се разграничи от решението за номинацията на Петър Илиев в правителството (като вицепремиер и ръководител на МВР), защото не е участвала в преговорите за правителство и не е член на "Има такъв народ'.

Тя коментира, че познава случая с твърденията за плагиатство срещу него, но не е чела двете издания на Наталия Киселова и на Илиев.

"Знам за този случай. Ще започне проверка. Това е много неприятно, ако е истина. Той е млад, амбициозен човек, добър юрист. Аз го познавам основно като адвокат и юрист. Смятам, че има и добри отзиви за него. Работила съм с него по една или друга тема, мисля, че би могло да се справи това момче", каза тя.

Митева коментира оттеглянето на Момчил Иванов като правосъден министър с думите, че го поздравява за решението.

"Социалните мрежи са нож с две остриета. Приятели ми пращат тук и там писания за мен. Учудвам се как е възможно да коментираш човек, когото не познаваш. Чела съм неща за себе си, които даже не мога да проумея как е възможно някой да ги измисли... Мисля, че когато си политик, много внимателно трябва да знаеш какво правиш. Трябва да премерваш стъпките си, говоренето си, поведението си. Затова когато някой е написал нещо такова, трябва да си понесе отговорността", каза тя.

"Не одобрявам такива изказвания", беше коментарът й по повод подигравателното отношение на новия кандидат за правосъден министър Иво Атанасов по адрес на Николай Хаджигенов във връзка с позициите им за Истанбулската конвенция.

"Ако Хаджигенов иска да ражда и да кърми, аз не искам да раждам и да кърмя, има си майки за тази работа"

Митева повтори и забележката си към неформалния външен вид на колегите си от ИТН - тази седмица тя предупреди Филип Станев да не се явява по скъсани дънки в пленарната зала.

"Смятам, че дебатите трябва да се водят сериозно. Трябва да сме наистина отговорни. Това, че моля колегите да четат, е чистосърдечно. Когато отивате на работа, вие се готвите и искате да сте добър, прилежен в работата си, точен и изпълнителен. Мисля, че това трябва да го прави всеки народен представител. По време на ВНС са прозвучали думите, че "Най-негоден е онзи парламент, в който народните представители идват неподготвени", каза тя.

Ива Митева прогнозира, че ако кабинетът на ИТН не бъде одобрен, едва ли ще има работещ вариант за съставяне на правителство в 46 НС.

"Поне аз не бих подкрепила (кабинет с третия мандат на други от протестните партии, ако те откажат подкрепа за ИТН). Но може да съберат мнозинство извън нас, биха могли да се консолидират", каза тя.

Митева напомни, че парламентът има важна задача да определи датата на президентските избори - въпрос, който тя е поставяла от първия председателски съвет досега, но все още не е решен. Датата трябва да се падне в периода между 22 октомври и 22 ноември.

На въпрос дали би се кандидатирала отново за депутат, ако се стигне до трети парламентарни избори през 2021 г. тя каза:

"Не знам. Вече като че ли и аз започвам да се изморявам. Като си от страната на експерта или на журналиста, си мислиш, че е много лесно вътре. Оказва се, че положението е много страшно, даже по-страшно, отколкото изглежда отвън".

Митева се пошегува, че е готова да покаже "един ден на председателя на Народното събрание от сутринта до вечерта, с всичките охрани, които ходят след мен" пред медиите, за да ги увери, че работата й е претоварена.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово

Потвърди се смъртта на още двама души при взрива в "Арсенал"

Жертвите са мъж на 55 г. и две жени на 53 и 43 г.