Ива Митева: Гласуването на кабинета ще е на 11 август, промени на министри може да се правят до последния момент Снимка: © Народно събрание

Председателят на парламента Ива Митева обяви, че ще предложи гласуването на проектокабинета на Пламен Николов в сряда - 11 август, като няма да свиква по-ранно извънредно заседание, за да даде време за допълнителни преговори между партиите.

"От снощи е внесен указът на президента, имаме готовност за разглеждането му. Обявих редовно заседание в сряда от 9 ч., надявам се (гласуването на правителството) да е първата точка от дневния ни ред. От заявките ми се струва, че парламентарните групи искат още малко време, за да консолидират своите мнения", каза тя в интервю за Силвия Великова в предаването "Политически некоректно" по БНР.

Митева потвърди, че списъкът с министрите, предложени от Николов в президентството, може да се променя до последния момент, ако парламентарните групи постигнат различна договорка.

"Има решение на КС от 1992 г., което е основополагащо и подробно описва процедурата от внасянето на указа на президента в Народното събрание до гласуването. Президентът предлага само министър-председателя. Съставът и структурата на правителството не са там. Идеята е да могат да се правят промени в персоналния състав на Министерски съвет до избирането му в Народното събрание. Причините може да са практически и политически. Има възможност до сряда (да се направят промени) - ако има много възражения или консенсус по други имена", каза Митева.

Тя коментира, че познава кандидатите за министрите и смята, че съставът на кабинета е добър "като цяло".

"Факт е, че те не са били в администрацията или в предходни управления, но не търсихме ли точно това? Не търсихме ли по-млади неопетнени хора? Погледнете, нашата парламентарна група е може би единствената, която се състои от толкова млади и непознати лица. При нас почти няма хора, които да са участвали в управлението, поне в последните 20 години", каза председателят на 46 Народно събрание.

Митева се разграничи от решението за номинацията на Петър Илиев в правителството (като вицепремиер и ръководител на МВР), защото не е участвала в преговорите за правителство и не е член на "Има такъв народ'.

Тя коментира, че познава случая с твърденията за плагиатство срещу него, но не е чела двете издания на Наталия Киселова и на Илиев.

"Знам за този случай. Ще започне проверка. Това е много неприятно, ако е истина. Той е млад, амбициозен човек, добър юрист. Аз го познавам основно като адвокат и юрист. Смятам, че има и добри отзиви за него. Работила съм с него по една или друга тема, мисля, че би могло да се справи това момче", каза тя.

Митева коментира оттеглянето на Момчил Иванов като правосъден министър с думите, че го поздравява за решението.

"Социалните мрежи са нож с две остриета. Приятели ми пращат тук и там писания за мен. Учудвам се как е възможно да коментираш човек, когото не познаваш. Чела съм неща за себе си, които даже не мога да проумея как е възможно някой да ги измисли... Мисля, че когато си политик, много внимателно трябва да знаеш какво правиш. Трябва да премерваш стъпките си, говоренето си, поведението си. Затова когато някой е написал нещо такова, трябва да си понесе отговорността", каза тя.

"Не одобрявам такива изказвания", беше коментарът й по повод подигравателното отношение на новия кандидат за правосъден министър Иво Атанасов по адрес на Николай Хаджигенов във връзка с позициите им за Истанбулската конвенция.

"Ако Хаджигенов иска да ражда и да кърми, аз не искам да раждам и да кърмя, има си майки за тази работа"

Митева повтори и забележката си към неформалния външен вид на колегите си от ИТН - тази седмица тя предупреди Филип Станев да не се явява по скъсани дънки в пленарната зала.

"Смятам, че дебатите трябва да се водят сериозно. Трябва да сме наистина отговорни. Това, че моля колегите да четат, е чистосърдечно. Когато отивате на работа, вие се готвите и искате да сте добър, прилежен в работата си, точен и изпълнителен. Мисля, че това трябва да го прави всеки народен представител. По време на ВНС са прозвучали думите, че "Най-негоден е онзи парламент, в който народните представители идват неподготвени", каза тя.

Ива Митева прогнозира, че ако кабинетът на ИТН не бъде одобрен, едва ли ще има работещ вариант за съставяне на правителство в 46 НС.

"Поне аз не бих подкрепила (кабинет с третия мандат на други от протестните партии, ако те откажат подкрепа за ИТН). Но може да съберат мнозинство извън нас, биха могли да се консолидират", каза тя.

Митева напомни, че парламентът има важна задача да определи датата на президентските избори - въпрос, който тя е поставяла от първия председателски съвет досега, но все още не е решен. Датата трябва да се падне в периода между 22 октомври и 22 ноември.

На въпрос дали би се кандидатирала отново за депутат, ако се стигне до трети парламентарни избори през 2021 г. тя каза:

"Не знам. Вече като че ли и аз започвам да се изморявам. Като си от страната на експерта или на журналиста, си мислиш, че е много лесно вътре. Оказва се, че положението е много страшно, даже по-страшно, отколкото изглежда отвън".

Митева се пошегува, че е готова да покаже "един ден на председателя на Народното събрание от сутринта до вечерта, с всичките охрани, които ходят след мен" пред медиите, за да ги увери, че работата й е претоварена.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с его

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024